Ελβετία Συλλήψεις για τη Χρήση Θαλάμου Υποβοηθούμενης Αυτοκτονίας

Ελβετία Συλλήψεις για τη Χρήση Θαλάμου Υποβοηθούμενης Αυτοκτονίας

Χθες, οι ελβετικές αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις μετά την αποκάλυψη της χρήσης ενός θάλαμου υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, που ονομάζεται Sarco. Αυτός ο θάλαμος, που μοιάζει με σαρκοφάγο, επιτρέπει στον χρήστη να αυτοκτονήσει χωρίς τη βοήθεια γιατρού, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας.

Η αστυνομία του καντονίου Σάφχαουζεν ανέφερε ότι η εισαγγελία έχει ξεκινήσει ποινική διαδικασία εναντίον αρκετών ατόμων για υποκίνηση και βοήθεια στην αυτοκτονία, και πολλοί από αυτούς τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση. Η υπόθεση άνοιξε μετά από ενημέρωση που έλαβε η εισαγγελία από δικηγορικό γραφείο, σχετικά με την υποβοηθούμενη αυτοκτονία που έγινε σε καλύβα στο Μέρισχάουζεν.

Ο θάλαμος Sarco έχει τη μορφή μιας μικρής καμπίνας όπου το άτομο καλείται να ξαπλώσει και να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων, για να επιβεβαιώσει την ικανότητά του να συνειδητοποιεί την πράξη του. Μετά την επιβεβαίωση, μπορεί να πατήσει ένα κουμπί που απελευθερώνει άζωτο. Σύμφωνα με την ένωση που προωθεί τον θάλαμο, ο χρήστης αναμένεται να χάσει τις αισθήσεις του μέσα σε λίγα λεπτά και να πεθάνει.

Η υπουργός Εσωτερικών της Ελβετίας, Ελίζαμπεθ Μπάουμ-Σνάιντερ, δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης πως ο θάλαμος Sarco παραβιάζει τη νομοθεσία και δεν πληροί τις προϋποθέσεις που αφορούν το δικαίωμα στην ασφάλεια των προϊόντων. Επίσης, υπογράμμισε ότι η χρήση αζώτου μέσα στη συγκεκριμένη κάψουλα δεν συνάδει με τον νόμο περί χημικών προϊόντων.

Πριν από τη χθεσινή εκδήλωση, η εταιρεία που προώθησε τον Sarco είχε δηλώσει ότι επιθυμούσε να προχωρήσει σε μια πρώτη χρήση του στην Ελβετία. Ωστόσο, είχε ακυρώσει τη διαδικασία αυτή, όταν η γυναίκα που επρόκειτο να είναι η πρώτη χρήστρια αποκλείστηκε λόγω επιδείνωσης της ψυχικής της υγείας. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο θάλαμος στην Ελβετία.

Πηγή: naftemporiki.gr