Ένας χρόνος από τις επιθέσεις της Χαμάς και οι συνέπειες στην Μέση Ανατολή

Ένας χρόνος από τις επιθέσεις της Χαμάς και οι συνέπειες στην Μέση Ανατολή

Σήμερα, συμπληρώνεται ένα έτος από την ιστορική επίθεση της Χαμάς, η οποία άλλαξε τη ροή της ιστορίας της περιοχής. Η 7η Οκτωβρίου 2023 ξημέρωσε σαν μια συνηθισμένη μέρα στο Ισραήλ, καθώς οι άνθρωποι απολάμβαναν στιγμές γιορτής. Ωστόσο, οι σειρήνες που ήχησαν το πρωί αποκάλυψαν μια ανατριχιαστική πραγματικότητα: εκατοντάδες ένοπλοι της Χαμάς έμπαιναν στα κιμπούτς και στις πόλεις, σκορπώντας τον τρόμο και το θάνατο. Οι ρουκέτες εκτοξεύονταν, και οι δράστες δεν διακρίνονταν από διακρίσεις κατά των θυμάτων τους. Χίλιοι διακόσιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και άλλοι 250 απήχθησαν, ενώ η τύχη πολλών ομήρων παραμένει αβέβαιη.

Η αντίκτυπος αυτής της τραγωδίας ήταν άμεσος και έντονος στην ισραηλινή κοινωνία. Ενώ πριν από την 7η Οκτωβρίου, οι πολίτες ήταν διασπασμένοι και αντιδρούσαν στη πιο ακροδεξιά κυβέρνηση της ιστορίας τους, μετά την επίθεση, η πλειοψηφία υποστήριξε τον Νετανιάχου, ζητώντας εκδίκηση και τροποποίηση της στρατηγικής απέναντι στη Χαμάς. Αυτή η αλλαγή έφερε περισσότερη πίεση στην κυβέρνηση, καθώς οι επιπτώσεις της επίθεσης συνέχισαν να αναδεικνύουν την αδυναμία των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η Χαμάς, γνωρίζοντας πολύ καλά πως θα προκαλούσε αντιδράσεις από το Ισραήλ, προκάλεσε μια κρίση με δραματικές συνέπειες. Οι στρατιωτικές της ενέργειες, που ολοκληρώνονταν με την κατασκευή ενός δικτύου υπόγειων στοών, επικαλύφθηκαν από την επιθυμία της να εκμεταλλευτεί τη διεθνή συμπάθεια που θα μπορούσε να προκύψει από τις επακόλουθες ισραηλινές επιθέσεις.

Μετά από έναν χρόνο, η κατάσταση έχει εξελιχθεί σε πολυμέτωπο πόλεμο. Η Μέση Ανατολή είναι παγιωμένη σε έναν φαύλο κύκλο βίας με ελάχιστες προοπτικές ειρηνικής συνύπαρξης. Οι επικείμενες εκλογές στην Αμερική και η αναταραχή μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ προσθέτουν επιπλέον επίπεδα πολυπλοκότητας στη κατάσταση. Οι ομήροι που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς είναι ζωντανή υπενθύμιση του συνεχιζόμενου πόνου και της αγωνίας των οικογενειών τους, ενώ δεν ακούγονται φωνές για την απελευθέρωσή τους μέσα στη διεθνή καταδίκη των ενεργειών του Ισραήλ.

Το Ισραήλ, παλεύοντας με τη δική του εσωτερική πολιτική πίεση και τις υπερβολικές απαιτήσεις από τον εξωτερικό κόσμο, δείχνει να έχει εγκλωβιστεί σε μια διαρκή κατάσταση πολέμου, εστιάζοντας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Γάζα και σε αεροπορικές επιθέσεις στον Λίβανο. Το σκηνικό της Μέσης Ανατολής παραμένει επικίνδυνο και οι προοπτικές για ένα ειρηνικό μέλλον φαίνονται απομακρυσμένες.

Πηγή: naftemporiki.gr