Επιστροφή της Υποχρεωτικής Στρατιωτικής Θητείας στη Σερβία

Επιστροφή της Υποχρεωτικής Στρατιωτικής Θητείας στη Σερβία

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, κατά τη διάρκεια τελετής προαγωγής αξιωματικών των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σημείωσε ότι «θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση της Σερβίας θα υιοθετήσει την σχετική απόφαση», ανακοινώνοντας ότι η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας θα είναι 75 ημέρες.

Ο Βούτσιτς υπογράμμισε τη σημασία ενός ισχυρού στρατού, αναφέροντας την ανάγκη για την προμήθεια και παραγωγή περισσότερων οπλικών συστημάτων. «Δεν έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε σε κανέναν, αλλά επιθυμούμε να αποτρέψουμε όσους μας απειλούν καθημερινά», πρόσθεσε, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τους πιθανούς απειλητές της Σερβίας.

Ο πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς διευκρίνισε ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την επαναφορά της στρατιωτικής θητείας. Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια εποχή που η τελευταία στρατιωτική θητεία στη Σερβία καταργήθηκε το 2011, όταν και οι ένοπλες δυνάμεις στελεχώνονταν αποκλειστικά από επαγγελματίες στρατιώτες.

Ο Βούτσεβιτς προέβλεψε ότι μέχρι το 2025 θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες υποδομές για την ένταξη της πρώτης σειράς στρατεύσιμων πολιτών. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στην Κροατία από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Πηγή: newsbomb.gr