Έρευνα για τις καταγγελίες κακοποιήσεων μεταναστών ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Τουρκία

Έρευνα για τις καταγγελίες κακοποιήσεων μεταναστών ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει σε διεξοδικές έρευνες αναφορικά με τις σοβαρές καταγγελίες για κακοποιήσεις και επαναπροωθήσεις προσφύγων, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία. Σύμφωνα με δημοσίευμα εννέα δημοσιογραφικών μέσων όπως οι Le Monde, El Pais, Der Spiegel και Politico, περίπου 40 μετανάστες έχουν καταθέσει μαρτυρίες που κατηγορούν τις τουρκικές αρχές για κακοποιητικές πρακτικές σε κέντρα υποδοχής.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνα Πισονέρο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι ευθύνη της Τουρκίας να εξετάσει αυτές τις καταγγελίες και τόνισε την ανάγκη για ενδελεχή διερεύνηση. «Τους προτρέπουμε να το κάνουν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αν αποδειχθούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η κατάσταση θα πρέπει να διορθωθεί.

Η Κομισιόν έχει επιστήσει τη σημασία της διαφάνειας και της αντίδρασης στις εν λόγω καταγγελίες, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη χρηματοδότησε με σημαντικά ποσά την Τουρκία για τη φιλοξενία προσφύγων και την αποτροπή μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Από το 2016 έως το 2023, η Ε.Ε. είχε διαθέσει 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της Τουρκίας σε αυτήν τη διαδικασία.

Η Κομισιόν, παράλληλα, είχε επίσης ζητήσει έρευνα και στην Τυνησία, λόγω καταγγελιών για σεξουαλική βία κατά μεταναστών, ενώ οι αρχές της Τυνησίας αντέτειναν τις κατηγορίες.

Πηγή: naftemporiki.gr