Ερντογάν Ζητά Εμπάργκο Όπλων Στο Ισραήλ Από Τα Ηνωμένα Έθνη

Ερντογάν Ζητά Εμπάργκο Όπλων Στο Ισραήλ Από Τα Ηνωμένα Έθνη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητά την επιβολή εμπάργκο όπλων από τα Ηνωμένα Έθνη στο Ισραήλ, προτείνοντας αυτή την κίνηση ως «αποτελεσματική λύση» για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα. Οι δηλώσεις του έγιναν σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση, ο Ερντογάν τόνισε ότι «το Ισραήλ επιδιώκει προκλήσεις για να επεκτείνει τις συγκρούσεις στην περιοχή». Υπογράμμισε ότι ένα εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ από τα Ηνωμένα Έθνη θα ήταν καθοριστικό για να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, πρόσθεσε ότι ο χρόνος για τη διπλωματία έχει «τελειώσει». Σε δηλώσεις του σε διάσκεψη για το «μέλλον της Παλαιστίνης» στην Άγκυρα, υπογράμμισε την ανάγκη επιβολής «κυρώσεων» κατά του Ισραήλ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο να πούνε διπλωματικά και πως χρειάζονται «άλλα εργαλεία».

Οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τις διαβουλεύσεις, εκτός από την αναφορά του Ερντογάν στη «διαρκή ειρήνη» στον Καύκασο. Επίσης, έχουν προκύψει εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης κατα τη διάρκεια των συζητήσεων σχετικά με τον «διάδρομο Ζανγκεζούρ», ένα έργο του Αζερμπαϊτζάν με τη συνεργασία της Τουρκίας.

Πηγή: naftemporiki.gr