Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Καλεί στην Αρση Περιορισμών για Οπλικά Συστήματα στην Ουκρανία

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Καλεί στην Αρση Περιορισμών για Οπλικά Συστήματα στην Ουκρανία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ψήφισμά του, ζητά την άρση των περιορισμών που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά οπλικά συστήματα εναντίον νόμιμων στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία. Το ψήφισμα εγκρίθηκε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου με 425 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 63 αποχές. Αν δεν αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί, η Ουκρανία δεν μπορεί να ασκήσει πλήρως το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα και παραμένει εκτεθειμένη σε επιθέσεις κατά του πληθυσμού της.

Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς τις χώρες της ΕΕ να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους του Μαρτίου 2023 να παραδώσουν ένα εκατομμύριο βλήματα στην Ουκρανία. Ζητούν επίσης επιτάχυνση παράδοσης όπλων, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικών, περιλαμβάνοντας τους πυραύλους TAURUS. Προτείνονται συγκεκριμένες ετήσιες στρατιωτικές δεσμεύσεις από τις χώρες της ΕΕ και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, τουλάχιστον 0,25% του ΑΕΠ τους να κατευθύνονται στην Ουκρανία.

Το ψήφισμα καλεί τα κράτη μέλη να διατηρήσουν και να επεκτείνουν τις πολιτικές κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των τρίτων χωρών που παρέχουν στρατιωτική τεχνολογία στη Ρωσία. Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τη μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν προς τη Ρωσία και προτείνουν ενισχυμένες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης και της Βόρειας Κορέας. Επιπλέον, ζητούν να προστεθούν και οντότητες από την Κίνα στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ.

Στο ίδιο πνεύμα, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν τη σημασία της λογοδοσίας για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου και την καταβολή αποζημιώσεων από τη Μόσχα. Καλούν την ΕΕ να θεσπίσει νομικό καθεστώς για την κατάσχεση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευθεί από την ΕΕ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση της Ουκρανίας για τις καταστροφές που έχει υποστεί.

Πηγή: naftemporiki.gr