Εξελίξεις από το Λίβανο και αντιδράσεις του Ισραήλ στην ένταση με το Ιράν

Εξελίξεις από το Λίβανο και αντιδράσεις του Ισραήλ στην ένταση με το Ιράν

Σφοδρές εκρήξεις συγκλόνισαν τη Βηρυτό τη νύχτα, με τα πλήγματα να καταγράφονται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι επιθέσεις φαίνεται ότι είχαν ως στόχο τον διάδοχο του Χασάν Νασράλα.

Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα χρόνο συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, σημειώθηκε άμεση εμπλοκή του εθνικού στρατού του Λιβάνου με Ισραηλινούς. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Νετανιάχου απορρίπτει τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας για αυτοσυγκράτηση, δείχνοντας αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε ένα καίριο πλήγμα κατά του Ιράν, το οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναμένεται “εντός ημερών”.

Δύο ημέρες μετά από σενάρια σχετικά με την αντίδραση του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πραγματοποίησε την πρώτη του δήλωση, φωτογραφίζοντας τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και προκαλώντας άνοδο στις τιμές του πετρελαίου. Ισραηλινές πηγές αναφέρουν επίσης ότι υπάρχει στο τραπέζι ακόμα και το ενδεχόμενο ενός πλήγματος σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Στην πιο θανατηφόρα αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, καταγράφηκαν θάνατοι ενός ακόμη διοικητή της Χαμάς και άλλων επιτελικών στελεχών της οργάνωσης. Σύμφωνα με τους New York Times, οι ισραηλινές δυνάμεις θεωρούν ότι έκαναν λάθος τον περασμένο Απρίλιο, όταν δεν ανταποκρίθηκαν αποφασιστικά σε προηγούμενη πυραυλική επίθεση.

Πηγή: naftemporiki.gr