Γαλλία και η αδυναμία εφαρμογής του ιταλικού μοντέλου μεταφοράς μεταναστών

Γαλλία και η αδυναμία εφαρμογής του ιταλικού μοντέλου μεταφοράς μεταναστών

Η προσπάθεια της Ιταλίας να μεταφέρει μετανάστες στην Αλβανία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη Γαλλία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν «νομικοί και θεσμικοί λόγοι» που καθιστούν την ιδέα μη εφικτή. «Δεν πιστεύω ότι αυτή η ιδέα είναι εφικτή στη Γαλλία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Μπαρνιέ επεσήμανε την ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία με τις χώρες διαμετακόμισης και αναχώρησης των μεταναστών. Αυτό περιλαμβάνει τη συνεργασία με χώρες όπως η Λιβύη και η Τυνησία, ανάλογα με την πρακτική που ακολουθεί η Ιταλία με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία που υπεγράφη στα τέλη του 2023 από την ιταλική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι με την Αλβανία προέβλεπε τη δημιουργία δύο κέντρων κράτησης για μετανάστες στην Αλβανία. Αυτά τα κέντρα θα φιλοξενούσαν μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο και υποβάλλουν αίτημα ασύλου. Η Μελόνι παρουσίασε τη συμφωνία ως «πρότυπο» για την Ευρώπη κατά τη διάρκεια ανεπίσημης συνάντησης στις Βρυξέλλες.

Τα κέντρα αυτά θα αφορούσαν ενήλικες άνδρες που εντοπίζονται από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό ή την ακτοφυλακή στα διεθνή ύδατα στην περιοχή έρευνας και διάσωσης. Ωστόσο, ένα ιταλικό δικαστήριο ακύρωσε την κράτηση των πρώτων αιτούντων άσυλο που είχαν μεταφερθεί στα αλβανικά κέντρα.

Πηγή: naftemporiki.gr