Η αλλαγή στρατηγικής του Ισραήλ και οι συνέπειες για τη Μέση Ανατολή

Η αλλαγή στρατηγικής του Ισραήλ και οι συνέπειες για τη Μέση Ανατολή

Η κατάσταση γύρω από τον Χασάν Νασράλα, τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, είναι γεμάτη αβεβαιότητα. Το Ισραήλ πιστεύει ότι είναι νεκρός, ενώ ο Λίβανος αναφέρει ότι έχει διασωθεί. Η απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να χτυπήσει το αρχηγείο της οργάνωσης στη Βηρυτό πυροδοτεί εξελίξεις και εκφράζει την αυτονομία του Ισραήλ από τις δυτικές πιέσεις για αυτοσυγκράτηση.

Η πρόσφατη στρατηγική των Ισραηλινών ενδεχομένως να αντιπροσωπεύει μια δραστική αλλαγή. Η επιθυμία να εξοντωθεί ο Νασράλα, ανεξαρτήτως του αν επιτεύχθηκε, αποτυπώνει το γεγονός ότι οι Ισραηλινές αρχές δεν θα υπολογίσουν τις προτροπές από τις ΗΠΑ και τη Δύση. Ο Νετανιάχου υποστηρίζει ότι η προστασία του κράτους του δεν συνδέεται με το διεθνές αφήγημα ή τις γεωπολιτικές ισορροπίες. Για αυτόν, η εξόντωση των ηγετών τρομοκρατικών οργανώσεων είναι ζωτικής σημασίας.

Με τη στρατηγική του για “αποκεφαλισμό” της Χεζμπολάχ, ο Νετανιάχου στέλνει μήνυμα ανεξαρτησίας από τη διεθνή συναίνεση, επισημαίνοντας την αδυναμία που βλέπει στη δυτική πολιτική έναντι των τρομοκρατών. Οι στοχευμένες επιθέσεις του Ισραήλ στοχεύουν στην αποδιοργάνωση της Χεζμπολάχ μέσω της εξάλειψης της στρατιωτικής της ηγεσίας και της καταστροφής του οπλοστασίου της.

Οι επιθέσεις αυτές, που περιλαμβάνουν τη εξάλειψη 1.500 μελών της Χεζμπολάχ και την απειλή της υποδομής της, οδήγησαν σε άμεσες κινήσεις από πλευράς του Ισραήλ. Το Ισραήλ θέτει τρεις κύριους στόχους: την εξάλειψη της στρατιωτικής ηγεσίας της Χεζμπολάχ, την καταστροφή ενός σημαντικού ποσοστού του πυραυλικού οπλοστασίου της, και την πιθανή χερσαία επίθεση για τον καθαρισμό της περιοχής από τις οχυρώσεις της Χεζμπολάχ.

Παρά την έλλειψη απόφασης για χερσαία εισβολή, το Ισραήλ είναι έτοιμο να κλιμακώσει περαιτέρω τις επιθέσεις του, αν δεν υπάρξει μια δέχτη καλύτερη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Η επιστροφή στη συμφωνία 1701 του ΟΗΕ δεν είναι επαρκής για τους Ισραηλινούς, οι οποίοι απαιτούν τη μονιμοποίηση απομάκρυνσης της Χεζμπολάχ από τα σύνορα.

Η αντίδραση του Ιράν σε αυτή τη συνθήκη θα είναι καθοριστική. Μέχρι στιγμής, το Ιράν είχε αποτραπεί από την ενεργή συμμετοχή σε περιφερειακές συγκρούσεις. Ωστόσο, η πίεση από τους συμμάχους μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που θα κλονίσουν τα δεδομένα στην περιοχή. Πηγή: naftemporiki.gr