Η Αμερικανική Στήριξη και η Ευκαιρία για Ειρηνική Λύση στην Ουκρανία

Η Αμερικανική Στήριξη και η Ευκαιρία για Ειρηνική Λύση στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι οι καθοριστικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία το επόμενο έτος. Σε συνέντευξή του στο ABC, τόνισε ότι η χώρα του είναι «πιο κοντά στο τέλος του πολέμου». Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με δικομματική αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου.

«Η αποφασιστική δράση τώρα μπορεί να επισπεύσει το τέλος της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας το επόμενο έτος», υπογράμμισε. Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε την Ουάσινγκτον και άλλους εταίρους να συνεχίσουν τη στήριξή τους, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι προσέφεραν δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια, ενώ ταυτόχρονα έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι χαρακτηρίζει ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην ειρήνη από ό,τι πιστεύουμε. Για να μπορέσει η Ουκρανία να πιέσει τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, θα πρέπει να βρίσκεται «σε ισχυρή θέση». Στο πλαίσιο αυτό, δεν έχει ακόμα αποκαλύψει λεπτομέρειες για το «σχέδιο νίκης» που προγραμματίζει να παρουσιάσει στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και το οποίο αναμένεται να παίξει ρόλο στην επόμενη ειρηνευτική διάσκεψη.

Ο προσωπάρχης του Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ, δήλωσε ότι το σχέδιο προβλέπει την επιτάχυνση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που αντιτίθεται η Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει τονίσει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορούν να επαναληφθούν μόνο αν το Κίεβο εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ζελένσκι είχε συνομιλίες με ηγέτες από τη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Ινδία, προκειμένου να αγωνιστούν για μια δίκαιη ειρήνη, ενώ συζήτησε και για τη βοήθεια στον τομέα της ενέργειας. Ο ίδιος σημείωσε τη σημασία της αποκατάστασης ενεργειακών υποδομών μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ότι ο Ζελένσκι επιθυμεί να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί στις εκλογές, χωρίς να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες. Αν και ο Τραμπ είχε προαναγγείλει πιθανή συνάντηση με τον Ζελένσκι, δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια συνάντηση μεταξύ τους μέχρι στιγμής.

Πηγή: naftemporiki.gr