Ο Πάπας Φραγκίσκος κατηγόρησε τις μεγάλες δυνάμεις για «επαίσχυντη ανικανότητα» στην καταπολέμηση της βίας στη Μέση Ανατολή, καθώς, ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, δεν έχουν κάνει προόδους προς την κατάπαυση του πυρός. Σε επιστολή του προς τους Καθολικούς της περιοχής, τόνισε: «Πριν από ένα χρόνο, το φιτίλι του μίσους άναψε. Δεν έσβησε, αλλά εξελίχθηκε σε μια σπείρα βίας, λόγω της ανικανότητας της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει τη σφαγή».
Τα όπλα, σύμφωνα με τον Πάπα, δεν χτίζουν το μέλλον αλλά το καταστρέφουν. Αν και υπάρχουν ελπίδες για κατάπαυση του πυρός, μια τέτοια έκβαση δεν θα επαναφέρει τη Μέση Ανατολή στην προ της 7ης Οκτωβρίου κατάσταση. Το περιοδικό Foreign Policy επισημαίνει πως κάθε πρόβλεψη για το μέλλον της περιοχής είναι δύσκολη και τα πράγματα δεν δείχνουν να βελτιώνονται.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ, υπό την ηγεσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιδιώκει τη διεύρυνση της επικράτειας του Ισραήλ, για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια. Ο Νετανιάχου στοχεύει στον πλήρη έλεγχο των κατεχόμενων περιοχών της Γάζας και του νότιου Λιβάνου, με σχέδια για εγκατάσταση ισραηλινών εποίκων και ενδεχόμενη εκδίωξη των Παλαιστινίων κατοίκων.
Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, σύμφωνα με την ανάλυση του Foreign Affairs. Ειδικότερα, η ισραηλινή κυβέρνηση θα έχει λιγότερη ανοχή απέναντι σε απειλές από τη Χαμάς και άλλους εχθρούς. Παράλληλα, η Παλαιστινιακή Αρχή αναμένεται να χάσει την επιρροή της, καθώς ο πρόεδρος Αμπού Μάζεν είναι 88 ετών και δεν έχει σαφή διάδοχο.
Υπάρχει η εκτίμηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ενισχύσουν τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά η αμερικανική επιρροή φαίνεται να υποχωρεί. Σε αυτό το πλαίσιο, πρώην ηγέτες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης προτείνουν ένα σχέδιο για σταθεροποίηση που περιλαμβάνει την επανένωση της περιοχής και τη δημιουργία ενός κράτους δύο κρατών.
Αυτό το σχέδιο προβλέπει την επιστροφή του Ισραήλ στα σύνορα του 1967 με την προσθήκη ισραηλινών εδαφών. Στοχεύει στη συνεννόηση και συνεργασία για την αποκατάσταση της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, προετοιμάζοντας μια εκλογική διαδικασία για το μέλλον των Παλαιστινίων. Όπως τονίζουν οι προτείνουσες πλευρές, υπάρχουν αντιδράσεις αναμένοντας, αλλά ίσως θα έπρεπε να διερευνηθεί εάν αξίζει τον κόπο να συζητηθεί το σχέδιο από τις μεγάλες δυνάμεις.
Πηγή: naftemporiki.gr