Η Χεζμπολάχ Ανακοινώνει Αποτροπή Ισραηλινής Διείσδυσης στον Νότιο Λίβανο

Η Χεζμπολάχ Ανακοινώνει Αποτροπή Ισραηλινής Διείσδυσης στον Νότιο Λίβανο

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι κατάφερε να απωθήσει Ισραηλινούς στρατιώτες που επιχείρησαν να εισέλθουν στον νότιο Λίβανο, κοντά σε μία θέση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNIFIL). Σύμφωνα με τη δήλωση της Χεζμπολάχ, οι Ισραηλινοί απομακρύνθηκαν πίσω από τα σύνορα κοντά στο Λαμπούν, ένα μεθοριακό χωριό.

Η UNIFIL έχει σχεδόν 10.000 κυανόκρανους αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο, κατά μήκος της «μπλε γραμμής», που καθορίζει τα σύνορα με το Ισραήλ. Την περασμένη Κυριακή, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ κατήγγειλε ότι ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά σε μία από τις θέσεις της, στο μεθοριακό χωριό Μαρούν αλ Ρας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «εξαιρετικά επικίνδυνη».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Ναντάβ Σοσάνι, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν συνεχείς επαφές με τη UNIFIL προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κυανόκρανοι δεν θα είναι παρόντες κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Η Χεζμπολάχ διαβεβαίωσε επίσης ότι οι μαχητές της έχουν λάβει οδηγίες να μην παρέμβουν, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των κυανόκρανων.

Από την κορύφωση των εχθροπραξιών, η UNIFIL έχει καλέσει και τις δύο πλευρές να τηρήσουν την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία εγκρίθηκε μετά τον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ το 2006. Αυτή η απόφαση ορίζει ότι μόνο οι δυνάμεις του ΟΗΕ και ο στρατός του Λιβάνου μπορούν να αναπτυχθούν στον νότιο Λίβανο. Παρά την απόφαση αυτή, η Χεζμπολάχ διατηρεί την παρουσία της στην περιοχή και σήμερα.

Πηγή: naftemporiki.gr