Η Δίκη που Μπορεί να Καθορίσει το Πολιτικό Μέλλον της Μαρίν Λεπέν στην Γαλλία

Η Δίκη που Μπορεί να Καθορίσει το Πολιτικό Μέλλον της Μαρίν Λεπέν στην Γαλλία

Στο Παρίσι ξεκίνησε μια σημαντική δίκη που ενδέχεται να επηρεάσει το πολιτικό μέλλον της Μαρίν Λεπέν. Η επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης και 26 συνεργάτες της κατηγορούνται για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ. Οι κατηγορίες αφορούν τη χρήση αυτών των κονδυλίων για ψευδείς θέσεις εργασίας που δήθεν αφορούσαν βοηθούς ευρωβουλευτών του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την περίοδο 2004-2016, προκειμένου να πληρώνονται κομματικά στελέχη στη Γαλλία. Εκείνη την εποχή, το κόμμα αναγνωριζόταν ως «Εθνικό Μέτωπο», και μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνεται και ο πατέρας της Μαρίν, Ζαν Μαρί Λεπέν.

Η απόφαση της δίκης αναμένεται στις 30 Νοεμβρίου και αν κριθούν ένοχοι, η Μαρίν Λεπέν και οι συγκατηγορούμενοί της ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινές κάθειρξης έως 10 ετών, πρόστιμα μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ και αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων από πέντε έως δέκα χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να κλείσει τον δρόμο της Μαρίν Λεπέν για τις προεδρικές εκλογές του 2027.

Ο δικηγόρος και ευρωβουλευτής της Λεπέν, Αλεξάντρ Βαρό, δήλωσε πως η δίωξη είναι «παράλογη», υποστηρίζοντας ότι το κόμμα έχει δραστηριοποιηθεί αποκλειστικά στον πολιτικό τομέα και ότι δεν έχει διαπιστωθεί καμία προσωπική οικονομική ωφέλεια για ευρωβουλευτές ή κοινοβουλευτικούς βοηθούς. Παρά τις κατηγορίες, ο Βαρό εμφανίστηκε αισιόδοξος, σημειώνοντας την πεποίθηση της Μαρίν Λεπέν ότι θα αθωωθεί.

Εν τη αναμονή της απόφασης, η Εθνική Συσπείρωση εμφανίζεται ισχυρότερη από ποτέ, καθώς κατέγραψε την τρίτη θέση στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και αναμένεται να έχει σημαντική επιρροή στη νεοσύστατη κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ.

Πηγή: naftemporiki.gr