Στη μεταπολεμική Ευρώπη, η πολιτική κληρονομιά δύο ισχυρών γυναικών, της Μάργκαρετ Θάτσερ και της Άνγκελα Μέρκελ, παραμένει επίκαιρη, αν και η κληρονομιά τους διαφέρει σημαντικά. Όπως επισημαίνει ο Economist, οι δύο ηγέτες είχαν κοινά χαρακτηριστικά, όπως τη στρατηγική τους ικανότητα και την πολιτική επιβίωση, αλλά οι στρατηγικές τους ήταν εξαιρετικά διαφορετικές. Ενώ η Θάτσερ αναγκάστηκε σε παραίτηση το 1990, η Μέρκελ παρέμεινε στην εξουσία για τέσσερις θητείες, επιλέγοντας να αποσυρθεί όταν ήταν ακόμα πολύ δημοφιλής.
Η κριτική του Economist προς την Μέρκελ υπογραμμίζει ότι η κληρονομιά της δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις, ιδίως καθώς η κυρία Μέρκελ ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τα απομνημονεύματά της. Ο Economist τονίζει πως σχεδόν όλες οι σημαντικές αποφάσεις που πήρε φαίνεται να έχουν οδηγήσει τη Γερμανία και την ΕΕ σε δυσμενή θέση. Ειδικότερα, η εξάρτηση της Γερμανίας από την Αμερική για στρατιωτική υποστήριξη, η εξάρτησή της από την Κίνα για την ανάπτυξή της και η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια είναι οι τρεις βασικές δαγκάνες που έχουν αναδυθεί.
Σύμφωνα με τον Economist, η διακυβέρνηση της Μέρκελ οδήγησε την Ευρώπη σε μια παρακμή. Αξιοσημείωτο είναι ότι η επιλογή της να κλείσει τους εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα φέρεται να ενίσχυσε την εξάρτηση από τη Ρωσία. Οι επαφές της με τον Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να φάνηκαν στρατηγικές, αλλά η επίπλωση της γερμανικής άμυνας παρέμεινε χαμηλή, με δαπάνες που παρέμειναν γύρω από το 1,3% του ΑΕΠ.
Η πολιτική της Μέρκελ με το προσκλητήριο προσφύγων το 2015, παρά την καλή της πρόθεση, φαίνεται να έχει ενισχύσει την άνοδο της σκληρής δεξιάς στη Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, οι επιχειρηματικές πολιτικές της Μέρκελ που προκάλεσαν χρόνια υποεπένδυση στις δημόσιες υποδομές έχουν οδηγήσει σε δραματικές αδυναμίες της γερμανικής οικονομίας σήμερα.
Η Ευρώπη κάθεται σε μια άλλη κατεύθυνση και η προώθηση δημοκρατικών αξιών σε κράτη-μέλη είναι πιο δύσκολη, καθώς η γερμανική ηγεσία φαινόταν να έχει προστατεύσει κάποιες αυταρχικές τάσεις. Η κριτική που δέχεται η Μέρκελ φαίνεται να εδραιώνεται, καθώς η κίνηση της χώρας προς την αβεβαιότητα δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα για την κατεύθυνση της Γερμανίας και της ΕΕ στο μέλλον.
Πηγή: naftemporiki.gr