Η Ρωσία Αντεπιτίθεται στο Κουρσκ με Στρατηγικές Εξελίξεις και Αντιδράσεις από την Ουκρανία

Η Ρωσία Αντεπιτίθεται στο Κουρσκ με Στρατηγικές Εξελίξεις και Αντιδράσεις από την Ουκρανία

Η κατάσταση στην περιοχή του Κουρσκ παραμένει ρευστή καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν εδάφη που χάθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιθέσεων. Αν και οι Ουκρανοί έχουν καταλάβει δεκάδες οικισμούς τον περασμένο μήνα, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να διατηρήσουν τα κέρδη τους λόγω των ρωσικών αντεγκλήσεων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε την έναρξη της ρωσικής αντεπίθεσης και ανέφερε την πρόθεσή του να αναπτύξει μέχρι 70.000 στρατιώτες στην περιοχή. Παρά τα αποτελέσματα, υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν σημειώσει σοβαρές επιτυχίες, τονίζοντας την αντοχή των Ουκρανών στρατιωτών.

Βίντεο γεωεντοπισμού έχουν δείξει ρωσικές μονάδες να έχουν καταλάβει μερικά χωριά, ωστόσο οι αξιόπιστες πληροφορίες από το μέτωπο είναι περιορισμένες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι η Ρωσία θα χρειαζόταν μέχρι 50.000 άνδρες για να εκδιώξει τις ουκρανικές δυνάμεις, αν και οι ρωσικές ενέργειες έχουν χαρακτηριστεί “οριακές”.

Υπάρχουν αναφορές ότι οι Ρώσοι μπορεί να προσπαθούν να αποκόψουν τα ουκρανικά στρατεύματα κοντά στην πόλη Κορένεβο, αλλά οι επικοινωνίες τους φέρονται να είναι προβληματικές. Μια βίντεο με σημεία καταγραφής δείχνει τη ρωσική σημαία να υψώνεται σε περιοχές που έχουν καταληφθεί, αν και οι ενδείξεις δείχνουν ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί με σφοδρές μάχες.

Σημαντικά στρατεύματα φαίνεται να συμμετέχουν στη ρωσική αντεπίθεση, όπως το επίλεκτο 51ο αερομεταφερόμενο σύνταγμα. Ωστόσο, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου αναφέρει ότι οι περισσότερες μονάδες στη συγκεκριμένη περιοχή δεν έχουν επαρκή εμπειρία.

Ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι η ρωσική προέλαση στο Ντονέτσκ έχει επιβραδυνθεί ως αποτέλεσμα της πιεστικής κατάστασης στο Κουρσκ, αναφέροντας ότι το πλεονέκτημα της Ρωσίας σε πυρομαχικά έχει μειωθεί. Η περιοχή ανατολικά του Κουρσκ παραμένει στρατηγικής σημασίας, μιας και οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν την πλήρη κατάληψη των τεσσάρων ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αναπτύσσουν μια νέα στρατηγική επίθεσης σε εναλλακτική περιοχή του Κουρσκ, με σκοπό να αποσπάσουν την προσοχή των ρωσικών δυνάμεων. Αυτό θα μπορούσε να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο σχέδιο στρατηγικής εξάντλησης.

Πηγή: newsbomb.gr