Η Σοβαρή Εξάπλωση της Mpox στην Αφρική με Συγκλονιστικά Στοιχεία και Κρούσματα

Η Σοβαρή Εξάπλωση της Mpox στην Αφρική με Συγκλονιστικά Στοιχεία και Κρούσματα

Σύμφωνα με νέο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε από την υγειονομική υπηρεσία Africa CDC, από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί 34.297 κρούσματα mpox σε πέντε αφρικανικές περιφέρειες, με 866 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους. Η mpox, πρώην γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων, είναι ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από μολυσμένα ζώα στον άνθρωπο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα όπως πυρετό, μυϊκούς πόνους και δερματικές αλλοιώσεις.

Ο Δρ. Ζαν Κασέγια, γενικός διευθυντής των αφρικανικών κέντρων ελέγχου και πρόληψης νόσων, δήλωσε ότι η επιδημία παραμένει εκτός ελέγχου, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνονται περίπου 2.500 νέα κρούσματα κάθε εβδομάδα. Επικρίνοντας τα χαμηλά ποσοστά εργαστηριακών εξετάσεων, ο Κασέγια υπογράμμισε την ανάγκη για καλύτερη ανίχνευση της νόσου.

Η Gκάνα επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα της mpox φέτος, που αφορά ένα μικρό αγόρι με συμπτώματα όπως δερματικές αλλοιώσεις και πυρετό. Ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας υγείας της χώρας ενημέρωσε ότι το παιδί έχει αποδεσμευθεί από το νοσοκομείο, αλλά 25 άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί του παρακολουθούνται. Επιπλέον, περίπου 230 ύποπτα κρούσματα παραμένουν υπό επιτήρηση στη Γκάνα.

Η νέα έξαρση της mpox στην Αφρική και η εμφάνιση της παραλλαγής clade 1b ώθησαν τον ΠΟΥ να κηρύξει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού σε διεθνές επίπεδο στα μέσα Αυγούστου. Η clade 1b έχει εντοπιστεί σε χώρες όπως η ΛΔ Κονγκό και η Κένυα. Η εκστρατεία εμβολιασμού στην Κονγκό, επίκεντρο της επιδημίας, αναβλήθηκε επ’ αόριστον, με κυβέρνηση να αναφέρει ότι αναμένεται να αρχίσει σύντομα. Η Ρουάντα έχει ήδη ξεκινήσει εμβολιασμούς από τις 17 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: naftemporiki.gr