Η Στρατηγική Στεφάνου Καραβίδα για την Αντίκρουση του Ιράν από το Ισραήλ

Η Στρατηγική Στεφάνου Καραβίδα για την Αντίκρουση του Ιράν από το Ισραήλ

Ο επισμηναγός ε.α., Στέφανος Καραβίδας, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την αντίδραση του Ισραήλ απέναντι στην ιρανική πυραυλική επίθεση, κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στην εκπομπή «On Politics» στον τηλεοπτικό σταθμό της Ναυτεμπορικής.

Όπως σημείωσε, το Ιράν δεν διαθέτει επί του παρόντος τη δυνατότητα να προσφέρει σθεναρή αντίσταση στα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ. Ανέφερε ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν θα καταρρεύσει γρηγορότερα σε σχέση με την ισραηλινή. Παρόλο που υπάρχει η φημολογία ότι ρωσικές S-400 έχουν φτάσει στο Ιράν και επιχειρούνται από Ρώσους χειριστές, ο κ. Καραβίδας εκτίμησε ότι η αεράμυνα του Ιράν είναι ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ισραηλινές επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Καραβίδα, η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί από το Ισραήλ να εστιάσει πρώτα στην εξουδετέρωση της βαλλιστικής απειλής που προέρχεται από το Ιράν, προτού προχωρήσει σε επιθέσεις που θα μπορούσαν να έχουν πολιτικό σκοπό, όπως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις. Αυτή η αποτροπή είναι ζωτικής σημασίας διότι θα επιτρέψει στο Ισραήλ να διασφαλίσει στρατιωτική κυριαρχία στην περιοχή. Ο στόχος είναι να αποδυναμωθεί η ικανότητα του Ιράν να χρησιμοποιεί τα βαλλιστικά του όπλα για να αποκτήσει διαπραγματευτική δύναμη.

Συμπλήρωσε ότι, εφόσον το Ισραήλ επιτύχει αυτή την αποτροπή, θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε στρατηγικά πλήγματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν ενεργειακές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr