Περίπου 584 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω των 18 ετών ζουν σε ακραία φτώχεια, γεγονός που αντιπροσωπεύει το 27,9% των παιδιών παγκοσμίως, σε σύγκριση με μόλις 13,5% των ενηλίκων. Οι ακραίες συνθήκες αυτές αγγίζουν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άτομα συνολικά, με το ήμισυ αυτών να είναι παιδιά — η γενιά του μέλλοντος.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), οι χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις έχουν τρεις φορές υψηλότερα ποσοστά φτώχειας. Η μελέτη, δημοσιευμένη στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τη Φτώχεια και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη της Οξφόρδης (OPHI), υποδεικνύει ότι οι παγκόσμιες ένοπλες συρράξεις έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Ζαμπίνα Αλκίρε, διευθύντρια του OPHI, επισήμανε την αναγκαιότητα αντιμετώπισης τόσο της φτώχειας όσο και των προκλήσεων που προκύπτουν από την ασφάλεια στην περιοχή. Η κατάσταση πλήττει σημαντικά τις προσπάθειες για τη μείωση της φτώχειας σε αυτές τις χώρες, καθώς 455 εκατομμύρια άτομα ζουν στη σκιά συγκρούσεων.
«Το 2024 παρουσιάζει μια απογοητευτική εικόνα: 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι υφίστανται ακραία πολυδιάστατη φτώχεια», ανέφερε ο Γιαντσούν Ζανγκ, επικεφαλής στατιστικολόγος στο UNDP. Ο άθλος για την ικανοποίηση βασικών αναγκών είναι μία ιδιαίτερα σκληρή και απελπιστική μάχη για τους ανθρώπους που πλήττονται από συγκρούσεις.
Συνολικά, οι πέντε χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων σε ακραία φτώχεια είναι η Ινδία, το Πακιστάν, η Αιθιοπία, η Νιγηρία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με αυτές να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού που ζει σε συνθήκες φτώχειας. Το 83,2% των πιο φτωχών ανθρώπων παγκοσμίως ανήκουν στις περιοχές της Υποσαχάριας Αφρικής και της Νότιας Ασίας.
Πηγή: naftemporiki.gr