Η UNIFIL Αποφασίζει να Παραμείνει στο Νότιο Λίβανο Παρά τις Επιθέσεις του Ισραήλ

Η UNIFIL Αποφασίζει να Παραμείνει στο Νότιο Λίβανο Παρά τις Επιθέσεις του Ισραήλ

Η UNIFIL, η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο, έχει αποφασίσει να παραμείνει στις θέσεις της στον νότιο Λίβανο, παρά τις επιθέσεις που έχουν υποστεί τα μέλη της, που έχουν οδηγήσει σε πέντε τραυματισμούς. Ο εκπρόσωπός τους, Αντρέα Τενέντι, δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να υποστηρίξουν τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην περιοχή.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει από την UNIFIL να αποχωρήσει από περίπου 29 στρατηγικές θέσεις κατά μήκος της Μπλε Γραμμής, χωρίς να αναφέρει το αρχηγείο της δύναμης, το οποίο έχει δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις. Ο Τενέντι τόνισε ότι οι κυανόκρανοι θα παραμείνουν παρά τις δύσκολες συνθήκες και τις επανειλημμένες ζημιές στις βάσεις τους.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι τεταμένη, καθώς το Ισραήλ διεξάγει επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ, η οποία έχει ανοίξει μέτωπο στο βόρειο Ισραήλ για να υποστηρίξει τη Χαμάς. Υπήρξαν διεθνείς διαμαρτυρίες, με Ρώμη και Παρίσι να καλούν τους Ισραηλινούς πρέσβεις για εξηγήσεις, ενώ η Ιταλία έχει μιλήσει για πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Ο εκπρόσωπος της UNIFIL δήλωσε ότι είναι «πολύ δύσκολο» να συνεχιστούν οι δραστηριότητες παρακολούθησης στην περιοχή λόγω των συνεχών βομβαρδισμών. Η κύρια αποστολή της UNIFIL, από το 1978 και με την ενίσχυσή της το 2006, είναι η διασφάλιση της παύσης των εχθροπραξιών στην περιοχή.

Η UNIFIL συνεργάζεται επίσης με τον λιβανικό στρατό για την ανάπτυξη δυνάμεών τους στο νότιο Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ συνεχίζει να δραστηριοποιείται. Επιπλέον, καταβάλλονται προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές όπου χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Η κατάσταση στον Λίβανο είναι κλιμακούμενη, με περισσότερους από 1.200 θανάτους και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τις 23 Σεπτεμβρίου 2023, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Ο Τενέντι προειδοποίησε ότι η σύγκρουση αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε περιφερειακή κρίση με σοβαρές συνέπειες.

Πηγή: naftemporiki.gr