Η Βρετανία καλεί για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς

Η Βρετανία καλεί για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επεσήμανε πως ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, μπορεί να προσφέρει μια «ευκαιρία για να προχωρήσουμε με την κατάπαυση πυρός, την οποία περιμένουμε με ανυπομονησία εδώ και πολύ καιρό». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, στο τέλος της συνάντησής του με τους ηγέτες των ΗΠΑ, Γερμανίας και Γαλλίας, κάλεσε το Ισραήλ να διευκολύνει την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι απερίγραπτη και δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε ο Στάρμερ, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος δεν θα αποδεχτεί πλέον δικαιολογίες για την ανθρωπιστική βοήθεια». Υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για τρόφιμα για τους άμαχους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο ισραηλινός στρατός πολιορκεί μεγάλες εκτάσεις της περιοχής εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν πρόσφατα ότι θα αναστείλουν μέρος της στρατιωτικής βοήθειάς τους, εάν το Ισραήλ δεν επιταχύνει την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Φιλίπ Λαζαρινί, ανέφερε ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν διαπιστώνουν καμία αντικειμενική βελτίωση, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του Ισραήλ ότι εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Στάρμερ δήλωσε πως η πιθανή παρουσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη Ρωσία θα μαρτυρούσε την «απελπισία» της Μόσχας στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. «Η Ρωσία αποδυναμώνεται», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι παραμένουν «απόλυτα αποφασισμένοι» να στηρίξουν το Κίεβο.

Πηγή: naftemporiki.gr