Η Υπόθεση Αντίποινα του Ισραήλ και οι Επιπτώσεις για την Παγκόσμια Οικονομία

Η Υπόθεση Αντίποινα του Ισραήλ και οι Επιπτώσεις για την Παγκόσμια Οικονομία

Στο σκοτάδι βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την επόμενη στρατηγική κίνηση του Ισραήλ, το οποίο φαίνεται να σχεδιάζει ένα ισχυρό πλήγμα κατά του Ιράν. Το Ισραήλ, έχοντας ήδη εξουδετερώσει την ηγετική ομάδα της Χεζμπολάχ και καταστρέψει τμήματα της Βηρυτού, συνεχίζει τις επιθέσεις στη Γάζα, πιστεύοντας ότι βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εκτιμά ότι βρίσκεται σε θέση να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στις ισορροπίες δυνάμεων στην περιοχή.

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνουν ότι το Ισραήλ δεν παρέχει καμία διαβεβαίωση για το πότε ή πώς θα δράσει, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία στις ΗΠΑ. Υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός πλήγματος κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, κάτι που οι αναλυτές προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

Η απόφαση του Ισραήλ να επιτεθεί στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις, καθώς το Ιράν ενδέχεται να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, επηρεάζοντας την παγκόσμια οικονομία και προκαλώντας εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου. Σε περίπτωση μιας επιτυχούς ή αποτυχημένης επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι δραματικές, με την Τεχεράνη να εντείνει το πυρηνικό της πρόγραμμα εάν οι επιθέσεις αποτύχουν.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι επίσης ανήσυχοι για το πότε μπορεί το Ισραήλ να επιλέξει να εκκινήσει τις επιθέσεις του. Υπάρχουν φήμες ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει γύρω από την 7η Οκτωβρίου, στην επέτειο της φονικής επίθεσης της Χαμάς, κάτι που θα ανάγκαζε την Τεχεράνη να απαντήσει. Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, έχει εκφράσει την επιθυμία να αποτραπεί μια τέτοια ενέργεια, προειδοποιώντας για τις αντίκτυπες συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν.

Πηγή: naftemporiki.gr