Ικανές Πλημμύρες Και Ισχυρές Βροχοπτώσεις Πλήττουν Την Κεντρική Και Ανατολική Ευρώπη

Ικανές Πλημμύρες Και Ισχυρές Βροχοπτώσεις Πλήττουν Την Κεντρική Και Ανατολική Ευρώπη

Συνολικά, επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Οι θάνατοι περιλαμβάνουν πέντε άτομα στη Ρουμανία, ενώ από έναν νεκρό έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής η Αυστρία και η Πολωνία.

Η κατάσταση στην Τσεχία και τη νοτιοανατολική Γερμανία παραμένει τεταμένη, καθώς οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προβλέπουν ότι οι νεροποντές θα συνεχιστούν και αύριο. Στην Πολωνία, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες εκκένωσης, αναφερόμενος σε «δραματική κατάσταση» σε πολλές περιοχές. Οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες με την Τσεχία έχουν διακοπεί και αρκετές περιοχές χρειάστηκε να εκκενωθούν.

Στην Κάτω Αυστρία, ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια επιχείρησης άντλησης υδάτων. Η πρωθυπουργός της περιοχής, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτερ, δήλωσε ότι οι κάτοικοι βιώνουν τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί σε κατάσταση καταστροφής, με την πυροσβεστική να χρησιμοποιεί φουσκωτές λέμβους για να προσεγγίσει εγκλωβισμένα άτομα.

Στη Βιέννη, η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε εκτενή τμήματα της πόλης και υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης του καναλιού του Δούναβη και του ποταμού Wien. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς υποφέρουν από καθυστερήσεις και περιορισμούς της λειτουργίας τους. Η αυστριακή κυβέρνηση προτρέπει τους εργοδότες να μην επιβάλουν ποινές σε εργαζομένους που έχουν καθυστερήσει ή δεν έχουν προσέλθει στις δουλειές τους.

Η Γερμανία, ιδιαίτερα οι περιοχές Βαυαρίας και Σαξονίας, προετοιμάζεται για τα χειρότερα, καθώς το κύμα κακοκαιρίας κινείται προς τα ανατολικά, με τις πρώτες βροχές να έχουν ήδη αρχίσει. Ο ποταμός Έλβας βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού, με τις τοπικές αρχές να λαμβάνουν μέτρα προστασίας.

Πηγή: newsbomb.gr