Ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο αυξάνουν τον αριθμό των θυμάτων και προκαλούν ανθρωπιστική κρίση

Ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο αυξάνουν τον αριθμό των θυμάτων και προκαλούν ανθρωπιστική κρίση

Η λίστα των θυμάτων από τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο διευρύνεται συνεχώς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 558, με 50 από αυτούς να είναι παιδιά και 94 γυναίκες. Παράλληλα, οι τραυματίες ανέρχονται σε 1.835.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χεζμπολάχ για τη στρατηγική της να αποθηκεύει πυραύλους και άλλα όπλα σε κατοικημένες περιοχές, ενώ χρησιμοποιεί τους πολίτες ως ανθρώπινη ασπίδα. Σήμερα, η Χεζμπολάχ επιτέθηκε με 65 ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι «θα διαλύσουμε ό,τι έχτισε η Χεζμπολάχ για 20 χρόνια».

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) έχει ήδη πλήξει πάνω από 1.600 στόχους της Χεζμπολάχ, καταστρέφοντας σημαντική στρατιωτική υποδομή. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των ισραηλινών δυνάμεων, έχουν εντοπιστεί και βαλλιστικοί πύραυλοι σε κατοικίες.

Η κατάσταση στον Λίβανο προκαλεί ανησυχίες ότι μπορεί να επαναληφθεί η ανθρωπιστική καταστροφή που παρατηρείται αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 40.000. Υπάρχει φόβος ότι μια ενδεχόμενη χερσαία επέμβαση του Ισραήλ θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση ακόμη περισσότερο, οδηγώντας σε έναν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.

Οι IDF δηλώνουν ότι οι επιθέσεις τους στοχεύουν στη δημιουργία ασφαλών συνθηκών για την επιστροφή των κατοίκων στο βόρειο Ισραήλ. Ωστόσο, οι ενέργειές τους επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και το εσωτερικό του Λιβάνου, ανατρέποντας τη σταθερότητα στην περιοχή. Πηγή: naftemporiki.gr