Ο ισραηλινός στρατός αναμφίβολα προχώρησε σε σημαντικά πλήγματα κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράν. Οι αρχικές αναφορές αποκαλύπτουν ότι τουλάχιστον 20 στρατηγικοί στόχοι επλήγησαν κατά τη διάρκεια μίας συντονισμένης και πρωτοφανούς τετράωρης επιχείρησης. Αυτή η επίθεση, όπως δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του IDF, Yisrael Ziv, χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο ως «ιστορική» δεδομένης της κλίμακας και της εκτέλεσής της, καθώς πραγματοποιήθηκε 1.600 χιλιόμετρα μακριά από το Ισραήλ.
Από τις πληροφορίες που προέρχονται από ανώνυμες πηγές στον σαουδαραβικό ιστότοπο Elaph, γνωστοποιείται πως οι επιθέσεις είχαν ως στόχο ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι εγκαταστάσεις αεράμυνας υπέστησαν ζημιές, ενώ ένα εργοστάσιο στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους καταστράφηκε, με τις ζημιές να εκτιμώνται σε τουλάχιστον 40 εκατομμύρια δολάρια και να απαιτείται διετής διαδικασία αποκατάστασης.
Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από αμερικανούς ερευνητές, όπως ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ, πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ, καταδείχθηκε πως ισραηλινοί πύραυλοι επλήγησαν οι εγκαταστάσεις στο Χοτζίρ και στο Παρτσίν, όπου παρασκευάζονταν μείγματα στερεών καυσίμων. Η έρευνα αυτή δείχνει ότι τα πλήγματα είχαν σημαντική επιτυχία, περιορίζοντας την ικανότητα του Ιράν στη μαζική παραγωγή πυραύλων.
Ταυτόχρονα, πηγές στο Sky News Arabia ανέφεραν ότι η Ρωσία είχε ενημερώσει το Ιράν για τις στρατιωτικές κινήσεις του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, διασφαλίζοντας τη συνεργασία τους και μειώνοντας τις πιθανότητες κλιμάκωσης στην περιοχή. Οι ισραηλινές δυνάμεις, απαντώντας σε περισσότερους από 200 πυραύλους που δέχθηκαν την 1η Οκτωβρίου, αφού στιγμάτων έφταναν στο Ιράν και επλήγησαν στρατηγικοί στόχοι εν μέρει στην Τεχεράνη, διασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια για την περιοχή.
Αυτή η στρατηγική δράση του Ισραήλ, όπως αναφέρεται από τους ειδικούς, ενδεχομένως να έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην πυραυλική ικανότητα του Ιράν, καθιστώντας μια επόμενη επίθεση πολύ πιο δύσκολη για το ιρανικό καθεστώς. Πηγή: naftemporiki.gr