Καλοδεχούμενοι οι Πρόσφυγες σε Μικρή Ισπανική Πόλη Με Αλληλεγγύη και Στήριξη

Καλοδεχούμενοι οι Πρόσφυγες σε Μικρή Ισπανική Πόλη Με Αλληλεγγύη και Στήριξη

Μια μικρή πόλη στην ισπανική Γαλικία, ο Monterroso, υποδέχτηκε πρόσφυγες από το Μάλι με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα. Οι 120 αυτοί άνθρωποι, οι οποίοι διέφυγαν από τη βία και την πολιτική αστάθεια της χώρας τους, έφτασαν στην πόλη αφού διέσχισαν μία από τις πιο επικίνδυνες μεταναστευτικές οδούς του κόσμου, με τελικό προορισμό τα Κανάρια Νησιά.

Ο δήμος του Monterroso, με πληθυσμό 3.600 κατοίκους, ενημερώθηκε για την άφιξη των προσφύγων στα τέλη Αυγούστου και, αν και αρχικά κάποιοι κάτοικοι ανησυχούσαν, ο Balbino Martínez, πρόεδρος του τοπικού ποδοσφαιρικού συλλόγου, τόνισε την ανάγκη στήριξης και ηρεμίας. Ο ίδιος δήλωσε: «Θέλουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους πρόσφυγες, αλλά και να ηρεμήσουμε την ατμόσφαιρα».

Ο τοπικός αθλητικός σύλλογος δήλωσε πρόθυμος να προσφέρει υποστήριξη, προσκαλώντας τους πρόσφυγες να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις του και οργανώνοντας εκστρατεία για συλλογή ρούχων. «Θέλαμε να δείξουμε ότι πρόκειται για ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή», είπε ο Martínez, ξεκαθαρίζοντας ότι οι πρόσφυγες δεν είναι εγκληματίες.

Η θερμή υποδοχή από το κοινό ήταν αναπάντεχη και συγκινητική. Πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια, και η πόλη διοργάνωσε εκδηλώσεις, όπως μια φιέστα με παραδοσιακούς χορούς και μουσική, για να καλωσορίσουν τους νέους γείτονες. Η Tatiana De Azevedo, πρόεδρος της Asociación Sociocultural Falcatrueiros de Monterroso, δήλωσε ότι, μέσω της μουσικής, προσπάθησαν να γεφυρώσουν πολιτισμούς.

Παρόλο που υπήρξαν και αντιδράσεις από ορισμένους κατοίκους, οι διοργανωτές τόνισαν ότι οι πρόσφυγες είναι «άνθρωποι όπως όλοι οι άλλοι». Η πλειοψηφία της κοινότητας φάνηκε πρόθυμη να στηρίξει και να συνεργαστεί, τους βοηθώντας να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή.

Καθώς οι προσπάθειες αλληλεγγύης μεγάλωναν, το θέμα έφερε στην επιφάνεια τις αντιφάσεις της αντίληψης περί μετανάστευσης στην Ισπανία, απέναντι σε ακροδεξιές απόψεις που σκιαγραφούν τους πρόσφυγες ως απειλή. Εν μέσω αυτών των αναταραχών, μια κοινότητα ενώνεται, καταδεικνύοντας ότι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη μπορούν να υπερισχύσουν της προκατάληψης.

Πηγή: newsbomb.gr