Καταδίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επιθέσεις κατά των αποστολών του ΟΗΕ στον Λίβανο

Καταδίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επιθέσεις κατά των αποστολών του ΟΗΕ στον Λίβανο

Η ΕΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις επιθέσεις που διαπράττονται εις βάρος των αποστολών του ΟΗΕ, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις επιθέσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) κατά της UNIFIL στον Λίβανο. Αυτές οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό πολλών ειρηνευτικών δυνάμεων και συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι είναι απολύτως απαράδεκτο να συνεχίζονται τέτοιες επιθέσεις και καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ. «Αναμένουμε επειγόντως εξηγήσεις και διεξοδική έρευνα από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με τις επιθέσεις κατά της UNIFIL, η οποία διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στη σταθερότητα του Νοτίου Λιβάνου», υπογραμμίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Η ΕΕ καλεί επίσης όλες τις πλευρές να σεβαστούν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και σημειώνει ότι η συνεχιζόμενη εκτόξευση ρουκετών από τη Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει, όπως και οι επιθέσεις των IDF σε κατοικημένες περιοχές του Λιβάνου, οι οποίες έχουν σοβαρές συνέπειες για τους αμάχους.

Τέλος, η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της για άμεση κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δέσμευση όλων των πλευρών στην πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πηγή: naftemporiki.gr