Καταιγίδα Κερκ προκαλεί θανάτους και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στη δυτική Ευρώπη

Καταιγίδα Κερκ προκαλεί θανάτους και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στη δυτική Ευρώπη

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη νότια Γαλλία, ενώ πάνω από 67.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω της καταιγίδας Κερκ που έπληξε χθες τη δυτική Ευρώπη. Στην πόλη Σετ, οι ριπές ανέμων προκάλεσαν την ανατροπή τριών σκαφών, με αποτέλεσμα το μοιραίο περιστατικό. Ένας ακόμα άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά, όπως ανακοίνωσε η νομαρχία του Ερό.

Στην Πορτογαλία, η αρχή πολιτικής προστασίας κατέγραψε περισσότερα από 1.300 περιστατικά κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη, εκ των οποίων το τρία τέταρτα αφορούσαν πτώσεις δέντρων, κυρίως στα βόρεια. Η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, το Πόρτο, υπέστη σοβαρές ζημιές με 400 ξεριζωμένα δέντρα. Η εταιρεία ηλεκτροδότησης σημείωσε διακοπή ρεύματος σε περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά, ενώ ζημιές αναφέρθηκαν και σε αυτοκίνητα.

Οι αρχές στην Ισπανία προειδοποίησαν για ισχυρούς ανέμους, φτάνοντας την ταχύτητα των 140 χιλιομέτρων την ώρα, και έθεσαν σε «πορτοκαλί συναγερμό» το βόρειο και βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, ειδικά στο πριγκιπάτο των Αστουριών.

Σε μια συνέντευξη τύπου, η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης, Ανιές Πανιέ-Ρουνασέ, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κατάσταση και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν προσεκτικοί. «Αυτά τα επεισόδια θα έχουν επαναληπτική τάση. Ζούμε σε μια εποχή όπου η κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και πιο εμφανής στην καθημερινότητά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, οι αρχές έθεσαν τον νομό Σεν-ε-Μαρν κοντά στο Παρίσι σε «κόκκινο συναγερμό» λόγω του κινδύνου πλημμυρών, καθώς ο ποταμός Γκραν Μορέν, παραπόταμος του Σηκουάνα, υπερχειλίζει λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Ακόμη 29 νομοί της χώρας έχουν τεθεί σε «πορτοκαλί συναγερμό» λόγω των αναμενόμενων σφοδρών καιρικών φαινομένων.

Πηγή: naftemporiki.gr