Κατάρρευση του ηλεκτρικού δικτύου της Κούβας για δεύτερη φορά σε δυο ημέρες

Κατάρρευση του ηλεκτρικού δικτύου της Κούβας για δεύτερη φορά σε δυο ημέρες

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, το ηλεκτρικό δίκτυο της Κούβας κατέρρευσε και πάλι, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα η χώρα να βυθιστεί στο σκοτάδι για δεύτερη φορά. Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες μετά την ενημέρωση των αρχών περί έναρξης αποκατάστασης. Σύμφωνα με το CubaDebate, η διαχειρίστρια εταιρεία UNE ενημέρωσε ότι στις 06:15 τοπική ώρα σημειώθηκε «πλήρης αποσύνδεση του εθνικού ηλεκτρο-ενεργειακού συστήματος».

Η διαχειρίστρια εταιρεία δεν έχει δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αίτια της κατάρρευσης ή για το χρόνο αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης. Νωρίτερα, χθες, το δίκτυο καταρρεύσει για πρώτη φορά γύρω στο μεσημέρι, όταν μία από τις μεγαλύτερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της χώρας σταμάτησε τη λειτουργία της, αφήνοντας περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ρεύμα.

Πριν από την κατάρρευση, η ηλεκτρική ενέργεια παρουσίαζε ήδη ανεπάρκεια, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να στείλει στο σπίτι τους μη αναγκαίους δημόσιους υπαλλήλους και να ακυρώσει τα μαθήματα στα σχολεία.

Η κυβέρνηση της Κούβας αποδίδει τα συνεχιζόμενα μπλακάουτ, που διαρκούν συχνά από 10 έως 20 ώρες την ημέρα, στις υποδομές που βρίσκονται σε παρακμή, στις ελλείψεις καυσίμων και στην αυξανόμενη ζήτηση. Ενδεικτικά, τα φώτα άρχισαν να τρεμοπαίζουν στη νήσο το βράδυ της Παρασκευής, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Πηγή: naftemporiki.gr