Καταστροφές και Ανθρωπιστική Κρίση στη Φλόριντα μετά τον Κυκλώνα Μίλτον

Καταστροφές και Ανθρωπιστική Κρίση στη Φλόριντα μετά τον Κυκλώνα Μίλτον

Εκατομμύρια κάτοικοι στη Φλόριντα είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, περισσότερες από 24 ώρες μετά το πέρασμα του κυκλώνα Μίλτον, ο οποίος προκάλεσε σοβαρές καταστροφές και άφησε πίσω του 16 νεκρούς. Συνεργεία των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση των δικτύων ηλεκτροδότησης και κινητής τηλεφωνίας, ενώ υπάλληλοι των κυβερνητικών υπηρεσιών, μαζί με κατοίκους, εργάζονται με αλυσοπρίονες για να απομακρύνουν fallen trees και να καθαρίσουν πλημμυρισμένες περιοχές.

Ο κυκλώνας Μίλτον είναι ο πέμπτος σφοδρότερος κυκλώνας του Ατλαντικού που έχει καταγραφεί ποτέ και αναμένεται να στοιχίσει στις ασφαλιστικές εταιρείες από 30 έως 60 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον αναλυτή της Morningstar DBRS, Μάρκος Αλβάρεζ. Αν και οι καταρρακτώδεις βροχές του Μίλτον δεν προκάλεσαν τις φοβικές πλημμύρες στην πολιτεία, οι επιχειρήσεις καθαρισμού αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες ή και μήνες.

Οι κάτοικοι στη Φλόριντα βιώνουν τη διπλή καταστροφή του κυκλώνα, ο οποίος έπληξε πρώτα τις δυτικές ακτές της πολιτείας το βράδυ της Τετάρτης. Το χάος εκτεινόταν σε απόσταση πέρα από 160 χιλιόμετρα στην ανατολική ακτή της Φλόριντα, με τουλάχιστον 16 θάνατους που καταγράφηκαν ήδη, περιλαμβανομένων δύο στις κοινότητες Σπάνις Λέικς λόγω ανεμοστροβίλων. Στο ύψος του νερού μεταξύ Σιέστα Κι και Φορτ Μάγερς Μπιτς, τα επίπεδα έφτασαν από 1,5 έως 3 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.

Ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις προειδοποίησε ότι, παρόλο που η πολιτεία απέφυγε το «χειρότερο σενάριο», οι ζημιές είναι σημαντικές. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος δεσμεύτηκε για κυβερνητική στήριξη, καθώς οι αρχές προσπαθούν να υπολογίσουν το εύρος των καταστροφών. Αντιστάθμιση πολιτικών αντιπαραθέσεων, ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στη Δημοκρατική αντίπαλό του, Κάμαλα Χάρις, και στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη διαχείριση της καταστροφής. Η Χάρις απάντησε, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι διασπείρει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις κυβερνητικές επιχειρήσεις.

Ανησυχίες για την αποκατάσταση της περιοχής εκφράστηκαν και με την πληροφορία ότι οι κάτοικοι συνεχίζουν να είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με τον αριθμό εκείνων που αναμένουν αποκατάσταση να μειώνεται σε περίπου 2,44 εκατομμύρια, από το υψηλό των 3,4 εκατομμυρίων που καταγράφηκε αμέσως μετά το πέρασμα του κυκλώνα.

Πηγή: naftemporiki.gr