Καταστροφικές πλημμύρες πλήττουν την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από την καταιγίδα Boris

Καταστροφικές πλημμύρες πλήττουν την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από την καταιγίδα Boris

Ένας άνθρωπος πνίγηκε στην Πολωνία και τέσσερις άλλοι αγνοούνται στην Τσεχία, καθώς οι δύο χώρες πλήττονται από σφοδρές βροχοπτώσεις και άνοδο της στάθμης των ποταμιών εξαιτίας της καταιγίδας Boris, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η καταιγίδα Boris πλήττει την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και πλημμύρες σε χώρες όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία και η Ρουμανία. Στη νοτιοανατολική Ρουμανία έχουν αναφερθεί τέσσερις θάνατοι.

Στην Τσεχία, 100.000 πυροσβέστες έχουν επιστρατευθεί για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ενώ σχεδόν 50.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρισμό. Σε χθεσινές κινήσεις, ένα νοσοκομείο στην πόλη Μπρνο εκκενώθηκε, και η περιφέρεια Μοραβίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην Πολωνία, η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως δύσκολη στο νοτιοδυτικό τμήμα, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες. Η στάθμη του νερού συνεχίζει να ανεβαίνει και οι κάτοικοι ανησυχούν για περαιτέρω βροχοπτώσεις.

Ο δήμαρχος της περιοχής Σλομπόζια Κονάτσι της Ρουμανίας δήλωσε ότι επτακόσια σπίτια πλημμύρισαν, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «καταστροφή ασυνήθιστης κλίμακας». Ανέφερε ότι οι πλημμύρες αυτής της σοβαρότητας δεν έχουν ξαναειπωθεί στην περιοχή εδώ και 11 χρόνια.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και τόνισε ότι η περιοχή αντιμετωπίζει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Σε ό,τι αφορά την Αυστρία, καταγράφηκαν άνεμοι ταχύτητας έως 146 χλμ/ώρα, με έντονες βροχοπτώσεις που έφθασαν τα 170 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο στο βόρειο τμήμα του κράτους. Οι πυροσβέστες της Βιέννης ανταποκρίθηκαν σε σχεδόν 150 περιστατικά για αντλήσεις υδάτων από κελάρια. Επιπλέον, τα βουνά της δυτικής Αυστρίας αντιμετωπίζουν προβλήματα με χιόνι και χιονοστιβάδες, με μια άνδρα να αγνοείται.

Οι Αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες διάσωσης και αποκατάστασης, καθώς οι συνθήκες παραμένουν επικίνδυνες.

Πηγή: newsbomb.gr