Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της κακοκαιρίας Μπόρις, η οποία πλήττει τις κεντρικές και ανατολικές χώρες της Ευρώπης. Αναφορές από την Τσεχία, την Πολωνία και την Αυστρία αναδεικνύουν τον σοβαρό αντίκτυπο της κακοκαιρίας, με πολλές περιοχές να έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στην Πολωνία, οι θάνατοι έχουν φτάσει τους πέντε, μεταξύ τους και ενός χειρουργού που πνίγηκε κατά την επιστροφή του από τη δουλειά του στη νοτιοδυτική πόλη Νύσα. Στις τιμές αυτές, εντάσσονται και τέσσερις ακόμα θάνατοι από πλημμύρες στις νότιες πόλεις Bielsko-Biała και Lądek-Zdrój.
Στην Αυστρία, δύο άνδρες, ηλικίας 70 και 80 ετών, πνίγηκαν όταν εγκλωβίστηκαν από τα νερά στις κατοικίες τους σχετικά κοντά στην Κάτω Αυστρία, που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω της κακοκαιρίας. Η τσεχική αστυνομία αναφέρει ότι μια γυναίκα πνίγηκε σε υπερχειλισμένο ρέμα κοντά στην πόλη Bruntál, ενώ επτά ακόμα άτομα παραμένουν αγνοούμενα.
Η κατάσταση είναι δραματική για πολλές περιοχές στη Σλοβακία, την Τσεχία, την Αυστρία και τη Ρουμανία, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις πλημμύρες περιοχές και ανακοίνωσε ταμείο οικονομικής βοήθειας.
Αναμένονται περισσότερες δύσκολες μέρες για τους κατοίκους, καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν ήδη κληθεί να διαχειριστούν 7.884 περιστατικά, με 119.000 νοικοκυριά να είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι το βράδυ της Κυριακής. Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας τόνισε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.
Στην Ουγγαρία, η πρωτεύουσα Βουδαπέστη ετοιμάζεται για σοβαρές πλημμύρες, ενώ στη Σλοβακία, η Μπρατισλάβα και άλλες πόλεις βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε τις εικόνες που έρχονται από τις πλημμυρισμένες περιοχές δραματικές και εξέφρασε τη θλίψη του για τους θανάτους και τους αγνοούμενους.
Η κατάσταση στη Τσεχία είναι εξαιρετικά κρίσιμη, με το φουσκωμένο ποταμό Μοράβα να έχει πλημμυρίσει περίπου το 70% της πόλης Λίτοβελ. Εκτός αυτού, στην Οπάβα, 10.000 κάτοικοι έλαβαν οδηγίες να μετακινηθούν σε ασφαλέστερες περιοχές, με τον δήμαρχο να δηλώνει ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από την πλημμύρα του αιώνα το 1997.
Πηγή: naftemporiki.gr