Καταστροφικός τυφώνας Γιάγκι αφήνει πίσω του εκατοντάδες θύματα στη Μιανμάρ

Καταστροφικός τυφώνας Γιάγκι αφήνει πίσω του εκατοντάδες θύματα στη Μιανμάρ

Διπλασιάστηκε ο αριθμός των θυμάτων εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που προκάλεσε ο τυφώνας Γιάγκι στη Μιανμάρ, φθάνοντας τους 226 νεκρούς. Την ίδια ώρα, 77 άνθρωποι αγνοούνται, όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις, που επιδείνωσαν με τον ερχομό του τυφώνα στις αρχές του μήνα, έχουν προκαλέσει περισσότερους από 500 θανάτους στη Μιανμάρ, το Βιετνάμ, το Λάος και την Ταϊλάνδη.

Ο αριθμός των θανάτων είναι διπλάσιος σε σχέση με τον προηγούμενο επίσημο απολογισμό, ο οποίος κατέγραφε 113 νεκρούς. Σύμφωνα με πληροφορίες από την κρατική τηλεόραση, οι καταστροφές περιλαμβάνουν 2.600.000 στρέμματα ορυζώνων και άλλων αγροτικών καλλιεργειών που έχουν υποστεί ζημιές.

Η κατάσταση είναι οξύτατη, καθώς οι πλημμυροπαθείς στη Μιανμάρ ανέρχονται σε περίπου 631.000 σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Επιτακτική είναι η ανάγκη για την παροχή τροφίμων, πόσιμου νερού, ρούχων και στέγης στους πληγέντες. Οι γραμμές τηλεπικοινωνιών έχουν κοπεί, δρόμοι έχουν αποκλειστεί και γέφυρες έχουν καταστραφεί, γεγονός που δυσχεραίνει τις σωστικές εργασίες και την επικοινωνία με απομακρυσμένες κοινότητες.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ), οι πλημμύρες αυτές είναι οι χειρότερες στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. Ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάιγκ, επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, ζήτησε πρόσφατα διεθνή βοήθεια, μια κίνηση σπάνια για το καθεστώς, το οποίο στο παρελθόν είχε αποτρέψει την είσοδο ξένης βοήθειας στη Μιανμάρ. Η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται καθώς η χώρα είναι ήδη στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, με πάνω από 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Πηγή: naftemporiki.gr