Καταστροφικός τυφώνας Μίλτον προκαλεί πανικό και εκκενώσεις στη Φλόριντα

Καταστροφικός τυφώνας Μίλτον προκαλεί πανικό και εκκενώσεις στη Φλόριντα

Η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, απηύθυνε μια αυστηρή προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής. «Αν βρίσκεστε σε μονοκατοικία, δεν θα υπάρξει μέρος να πάτε όταν τα νερά φτάσουν τα πέντε μέτρα. Το σπίτι στο οποίο βρίσκεστε θα είναι τότε ένα φέρετρο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο τυφώνας Μίλτον κατευθύνεται προς την ακτή του Κόλπου της Φλόριντα, δίνοντας λίγες τελευταίες ώρες στους κατοίκους για να απομακρυνθούν ή να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της «καταστροφικής» καταιγίδας – κατηγορίας 4 ή 5, ανάλογα με τις προβλέψεις.

Υπό εντολές εκκένωσης βρίσκονται περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι σε παράκτιες περιοχές, οι οποίες δεν έχουν προλάβει να αναρρώσουν από τις πρόσφατες καταστροφές του τυφώνα Ηelene. Η τροχιά της καταιγίδας φαίνεται να συγκρούεται με την μητροπολιτική περιοχή του κόλπου της Τάμπα, όπου κατοικούν πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι η πορεία του Μίλτον μπορεί να αλλάξει πριν φτάσει στην ξηρά αργά το βράδυ της Τετάρτης (ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η καταιγίδα αναμένεται να πλήξει τη Φλόριντα το πρωί της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας.

Ο τυφώνας έχει χαρακτηριστεί ως «καταστροφικός» από το αρμόδιο μετεωρολογικό κέντρο των ΗΠΑ, με μέγιστους παρατεταμένους ανέμους που φτάνουν τα 260 χιλιόμετρα την ώρα, κατατάσσοντάς τον στην υψηλότερη κατηγορία της κλίμακας Saffir-Simpson. Οι καιρικές συνθήκες αναμένονται να επιδεινωθούν το απόγευμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κέντρου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μαζί με την αντιπρόεδρό του, Καμάλα Χάρις, θα παρακολουθούν την εξέλιξη του τυφώνα και αναμένονται δηλώσεις από τον πρόεδρο αργότερα το απόγευμα.

Στην τροχιά του τυφώνα βρίσκεται περίπου το 2,8% του αμερικανικού ΑΕΠ, όπως δήλωσε ο Ράιν Σουίτ, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics για τις ΗΠΑ. Ο τυφώνας απέκτησε αυτή τη ραγδαία δυναμική λόγω των «εξαιρετικά θερμών θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας, που παρέχουν το απαραίτητο καύσιμο για αυτήν την ταχεία ενδυνάμωση», σύμφωνα με τον κλιματολόγο Ντάνιελ Γκίλφορντ από την ΜΚΟ Climate Central. Περισσότερες από δώδεκα παράκτιες κομητείες έχουν εκδώσει υποχρεωτικές εντολές εκκένωσης, ενώ ένα στα πέντε από τα γύρω 8.000 βενζινάδικα της Φλόριντα έχουν μείνει χωρίς καύσιμα.

Πηγή: naftemporiki.gr