Η Κίνα είναι αποφασισμένη να επαναστατήσει την ηλικία συνταξιοδότησης για πρώτη φορά από το 1978, ως απάντηση στην ταχεία γήρανση του πληθυσμού της που απειλεί να μειώσει την εργατική δυναμική της. Οι αρχές θα προχωρήσουν σε σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στους άνδρες από τα 60 στα 63 χρόνια, ενώ για τις γυναίκες η μετάβαση θα είναι από τα 55 στα 58 ή από τα 50 στα 55 χρόνια για τις εργαζόμενες σε χειρωνακτικά επαγγέλματα.
Η νέο πολιτική εγκρίθηκε πρόσφατα από την μόνιμη επιτροπή του κοινοβουλίου και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο, με την πλήρη εφαρμογή της να αναμένεται να διαρκέσει 15 χρόνια. Στην περίπτωση αυτή, η Κίνα επιδιώκει να βελτιώσει τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών της συστημάτων, σε μια περίοδο που περισσότερα από 20 εκατομμύρια άτομα φτάνουν στην ηλικία συνταξιοδότησης κάθε χρόνο από το 2023 έως το 2035.
Η χαμηλή ηλικία συνταξιοδότησης σε συνδυασμό με τη μείωση των γεννήσεων έχει οδηγήσει σε αυξανόμενο δείκτη εξάρτησης των ηλικιωμένων, δηλαδή τον αριθμό των συνταξιούχων σε σχέση με τον εργατικό πληθυσμό. Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε το 2023 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, φτάνοντας τα 1,4 δισεκατομμύρια, με τους θανάτους να υπερβαίνουν τις γεννήσεις κατά 2 εκατομμύρια.
Η κατάσταση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς οι νοικοκυριά βιώνουν οικονομική πίεση, λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, της παρατεταμένης ύφεσης στην αγορά ακινήτων και της πτώσης της εγχώριας κατανάλωσης. Καθυστερώντας τη συνταξιοδότησή τους, οι αρχές αναμένουν ότι τα επίπεδα κατανάλωσης θα παραμείνουν υψηλότερα, καθώς οι συνταξιούχοι συνήθως περιορίζουν τις δαπάνες τους.
Η αντίδραση της κοινωνίας απέναντι στην αλλαγή αυτή είναι ανάμεικτη. Νεότεροι εργαζόμενοι εκφράζουν αγανάκτηση, όπως η Ζάο, μια εργάτρια στο Πεκίνο, που αξιολογεί την παράταση της επαγγελματικής ζωής της με αμφιβολία, αναρωτώντας αν θα μπορέσει να επιβιώσει οικονομικά μέχρι τη σύνταξη. «Σίγουρα δεν θα δουλεύω για όλη μου τη ζωή;» αναρωτιέται.
Ανησυχία υπάρχει και μεταξύ των ηλικιωμένων. Ο Τσεν, ένας 52χρονος δημόσιος υπάλληλος, τονίζει ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης του αφαιρεί χρόνο και χρήματα, κάτι που προκαλεί ανησυχία για το πώς θα ζήσει τη ζωή του στο μέλλον. Η Κίνα είναι αναγκαίο να διατηρήσει τον πληθυσμό της στην αγορά εργασίας για μεγαλύτερο διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις που δέχονται τα υποχρηματοδοτούμενα συνταξιοδοτικά συστήματα.
Πηγή: newsbomb.gr