Κίνα Διεξάγει Δοκιμή Διηπειρωτικού Πυραύλου στον Ειρηνικό Μετά Από Δεκαετίες

Κίνα Διεξάγει Δοκιμή Διηπειρωτικού Πυραύλου στον Ειρηνικό Μετά Από Δεκαετίες

Η Κίνα προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου στον Ειρηνικό, ένα γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά έπειτα από πολλές δεκαετίες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Πεκίνο. Ο πύραυλος, ο οποίος ήταν εξοπλισμένος με μια εικονική κεφαλή, έπεσε στην προσχεδιασμένη περιοχή στην ανοιχτή θάλασσα. Οι δοκιμές πυραύλων από την Κίνα σπάνια ανακοινώνονται, γεγονός που καθιστά αυτή την ανακοίνωση ασυνήθιστη.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο στόχος της εκτόξευσης ήταν να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα μέσα στο πλαίσιο στρατιωτικής εκπαίδευσης. Ο εκπρόσωπος Ζανγκ Σιάογκανγκ τόνισε ότι «ήταν μια εκτόξευση ρουτίνας στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος εκπαίδευσης και δεν στράφηκε εναντίον καμίας χώρας». Επιπλέον, ανέφερε ότι οι γύρω χώρες είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για τη δοκιμή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με τον Ankit Panda της δεξαμενής σκέψης Carnegie Endowment for International Peace, η Κίνα συνήθως πραγματοποιεί τέτοιες δοκιμές εντός του εναέριου χώρου της. «Αυτό είναι διαφορετικό και πιθανώς η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που βλέπουμε μια τέτοια δοκιμή», σημείωσε. Η πρόσφατη δοκιμή ενδέχεται να υποδηλώνει τον συνεχιζόμενο εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας.

Στο παρελθόν, η τελευταία γνωστή δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από την Κίνα πάνω από τον Ειρηνικό ήταν τον Μάιο του 1980, όταν ο πύραυλος Dongfeng-5 κάλυψε μια απόσταση 9.000 χιλιομέτρων. Η Κίνα διαθέτει επίσης τον DF-41, έναν άλλου τύπου διηπειρωτικό πύραυλο, ικανό να διανύσει έως και 15.000 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, η Κίνα κατέχει περισσότερες από 500 πυρηνικές κεφαλές και αναμένεται να συνεχίσει την επέκταση του οπλοστασίου της, αν και εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικά λιγότερες σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Πηγή: naftemporiki.gr