Κίνδυνοι για την αμερικανική κυβέρνηση πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου

Κίνδυνοι για την αμερικανική κυβέρνηση πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου

Φόβοι για παράλυση της αμερικανικής κυβέρνησης πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου εγείρονται από την απόρριψη της πρότασης παράτασης του προϋπολογισμού από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η αναγκαία παράταση, που περιλαμβάνει την συνέχιση του προϋπολογισμού μέχρι τις αρχές του 2025, θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί πριν από την ολοκλήρωση του οικονομικού έτους, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση όλων των δημόσιων υπηρεσιών. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, το shut down θα είναι αναπόφευκτο, με εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους να μην πληρώνονται, κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών και προβλήματα στην αεροπορική κίνηση.

Η πρόταση για προσωρινή παράταση του προϋπολογισμού μέχρι τον Μάρτιο του 2025 απορρίφθηκε με 220 ψήφους κατά και 202 υπέρ. Περίπου δέκα Ρεπουμπλικάνοι αποφάσισαν να συνεργαστούν με τους Δημοκρατικούς, διαταράσσοντας την οριακή πλειοψηφία που είχε το κόμμα τους στη Βουλή. Το νομοθέτημα SAVE Act, που είχε προστεθεί υπό την πίεση του πρώην προεδρου Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε την υποχρεωτική προσκόμιση εγγράφων από τους ψηφοφόρους για την απόδειξη της υπηκοότητας τους, μια απαίτηση που ο Τραμπ προβάλλει υπό την απειλή shutdown αν δεν γίνει δεκτή.

Η κυβέρνηση του προεδρου Μπάιντεν αντέτεινε πως η ψήφος μη πολιτών είναι ήδη παράνομη και ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για παράνομες ψήφους από μετανάστες χωρίς έγγραφα. Μέλη του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, τουλάχιστον δέκα, εναντιώθηκαν στην πρόταση, αναγκάζοντας την ψηφοφορία να αναβληθεί έως ότου επιτευχθεί συμφωνία εντός του κόμματος.

Η Ρόσα ΝτεΛάουρο, δημοκρατική βουλευτής και επικεφαλής της σχετικής επιτροπής, κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους για την αδυναμία τους να επιτελέσουν το βασικό τους καθήκον, προειδοποιώντας ότι απομένουν ελάχιστες ημέρες για να διατηρηθεί η λειτουργία της ομοσπονδιακής κρατικής διοίκησης.

Πηγή: naftemporiki.gr