Κλιμάκωση της Σύγκρουσης στο Λίβανο και τη Συρία με Αντίκτυπο στη Χεζμπολάχ και το Ιράν

Οι αλυσιδωτές εκρήξεις που σημειώθηκαν σε βομβητές και παγιδευμένα γουόκι-τόκι στο Λίβανο και τη Συρία προκάλεσαν όχι μόνο θανάτους και τραυματισμούς, αλλά και σοβαρές επιπτώσεις για την οργάνωση Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου, οι επιθέσεις αυτές έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 32 θανάτους και περισσότερους από 3.200 τραυματισμούς. Οι εκρήξεις αποδεικνύουν ότι όσοι επικοινωνούν με τη Χεζμπολάχ είναι πλέον εκτεθειμένοι και ανιχνεύσιμοι, καθώς η συνεργασία τους με την οργάνωση γίνεται προφανής.

Η λιβανέζικη οργάνωση ανταγωνίζεται να απαντήσει στους ισραηλινούς επιθετικούς σχεδιασμούς, όμως οι ηγέτες της είναι σε κατάσταση σοκ λόγω των πρόσφατων γεγονότων. Η Χεζμπολάχ τώρα αντιμετωπίζει τη δύσκολη επιλογή να προχωρήσει σε μια μεγάλη αντεπίθεση ή να παραμείνει αδρανής υπό το φόβο περαιτέρω επιθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ισραηλινός στρατός είχε ήδη σχεδιάσει στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο μέτωπο, με την προοπτική ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων στο νότιο Λίβανο. Ωστόσο, οι εγκάρδιες αποτυχίες του Νετανιάχου κατά της Χαμάς στη Γάζα εγείρουν αμφιβολίες για τα επιθυμητά αποτελέσματα ενάντια στη Χεζμπολάχ.

Επιπλέον, η κατάσταση αυτή απειλεί και το Ιράν, που δείχνει ανίκανο να απαντήσει στις προκλήσεις αυτές, με τους συμμάχους στην περιοχή να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη δυνατότητά του να τους προστατεύσει. Ανάμεσα στους τραυματίες από τις εκρήξεις βρίσκεται και ο Ιρανός πρεσβευτής στον Λίβανο, γεγονός που ενισχύει την αίσθηση της ανικανότητας της Τεχεράνης.

Η ισραηλινή πλευρά αποδίδει τις επιθέσεις σε στρατηγικές σκοπιμότητες, καθώς επιδιώκει να αναγκάσει τους κατοίκους που έχουν εκτοπιστεί από τα σύνορα να επιστρέψουν στις εστίες τους, μειώνοντας έτσι τη δυνατότητα της Χεζμπολάχ να εξαπολύει επιθέσεις. Οι Times of Israel ανέφεραν ότι, μετά από τις εκρήξεις, ο Νετανιάχου αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στην ανατίναξη των συσκευών, αν και η λεπτότητα των δεδομένων και η στρατηγική αβεβαιότητα προκαλούν σκεπτικισμό.

Πηγή: naftemporiki.gr