Μεταρρύθμιση της Μυστικής Υπηρεσίας για την Πρόληψη Νέων Αποτυχιών

Μεταρρύθμιση της Μυστικής Υπηρεσίας για την Πρόληψη Νέων Αποτυχιών

Η ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή προειδοποιεί για την ανάγκη μιας ριζικής μεταρρύθμισης της Μυστικής Υπηρεσίας, ώστε να αποφευχθούν επαναλαμβανόμενα λάθη, όπως η πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Ιουλίου. Στην 35 σελίδων έκθεσή τους, τα τέσσερα μέλη της επιτροπής θέτουν προτάσεις για αναμόρφωση, με κύρια την αντικατάσταση της ηγεσίας της Secret Service από αξιωματούχους οι οποίοι δεν προέρχονται από τις τά ranks της υπηρεσίας.

Η έκθεση, που έχει απευθυνθεί στον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, επισημαίνει σημαντικά προβλήματα που έχουν ανακύψει από τα «πολλά λάθη» των πρακτόρων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης του Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνιας. Ανάμεσα σε αυτά, αναφέρεται και η έλλειψη αποτελεσματικής προστασίας, που επέτρεψε στον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς να ανέβει στη στέγη κτιρίου και να ανοίξει πυρ, προτού πέσει νεκρός από τους φρουρούς της Μυστικής Υπηρεσίας.

Στο κείμενο της επιτροπής αναγνωρίζονται «βαθύτερα, συστημικά προβλήματα» που απαιτούν άμεση παρέμβαση, με την προειδοποίηση ότι εάν η Μυστική Υπηρεσία δεν προχωρήσει σε αλλαγές, είναι πιθανό να επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις. Η έκθεση τονίζει την ανάγκη της υπηρεσίας να επικεντρωθεί στη βασική της αποστολή, δηλαδή στην προστασία προσώπων, καθώς έχει αποδείξει ότι οι υπερβολικές παρεμβάσεις στο έργο της μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες.

Προς το παρόν, προσωρινός διευθυντής της Μυστικής Υπηρεσίας έχει αναλάβει ο Ρόναλντ Ρόουι, ύστερα από την παραίτηση της Κίμπερλι Τσιλ, η οποία ήρθε δέκα ημέρες μετά τα γεγονότα στο Μπάτλερ. Τα πλάνα που παρουσίασαν τον Ντόναλντ Τραμπ αιμόφυρτο, με υψωμένη τη γροθιά του, έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου.

Πηγή: naftemporiki.gr