Νέος Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ο Σιγκέρου Ισίμπα Με Επικεφαλής Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα

Νέος Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ο Σιγκέρου Ισίμπα Με Επικεφαλής Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα

Ο Σιγκέρου Ισίμπα, πρώην υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, εκλέχθηκε σήμερα νέος αρχηγός του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (PLD) και θα διαδεχθεί τον παραιτηθέντα Φούμιο Κισίντα στην πρωθυπουργία. Ο Ισίμπα νίκησε οκτώ συνυποψηφίους του, συμπεριλαμβανομένης της Σανάε Τακαίτσι, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα που διεκδίκησε το ανώτατο κυβερνητικό αξίωμα.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δήλωσε: «Έχω εργαστεί στον τομέα της άμυνας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα προστατεύσω τη χώρα. Και θα προστατεύσω τον κόσμο. Θέλω να δημιουργήσω μια Ιαπωνία όπου όλοι θα μπορούν να βιώσουν την ευτυχία και την ασφάλεια».

Η εκλογική διαδικασία περιλάμβανε τη συμμετοχή 1,1 εκατομμυρίων μελών και 368 βουλευτών του κόμματος. Δεδομένου ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα κατέχει συντριπτική πλειοψηφία και στα δύο σώματα της ιαπωνικής βουλής, η εκλογή του Ισίμπα καθιστά αυτόματα τον νέον πρωθυπουργό της χώρας.

Ο Ισίμπα διαδέχεται τον Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ήταν στην εξουσία από το 2021 και είχε ανακοινώσει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την αρχηγία του PLD, παρά το γεγονός ότι το κόμμα βρίσκεται στην εξουσία σχεδόν συνεχώς από το 1955. Ο Κισίντα είχε δηλώσει στις 14 Αυγούστου την αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή.

Βουλευτής της περιοχής Τοτόρι, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, ο Ισίμπα είναι παντρεμένος και πατέρας δύο θυγατέρων.

Πηγή: naftemporiki.gr