Ντομινίκ ντε Βιλπέν: Κριτική για την επιλογή Μπαρνιέ και η σιωπή γύρω από τη Γάζα

Ντομινίκ ντε Βιλπέν: Κριτική για την επιλογή Μπαρνιέ και η σιωπή γύρω από τη Γάζα

Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και στενός συνεργάτης του Ζακ Σιράκ, έχει γίνει αποδεκτός στην αριστερή πολιτική σκηνή της χώρας. Στο φεστιβάλ της εφημερίδας Ουμανιτέ του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, εξέφρασε τη στήριξή του στο αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, δηλώνοντας ότι «υπήρξε μια δύναμη που αναδείχθηκε στην κορυφή και πρέπει να της δώσουμε μια ευκαιρία». Τα σχόλιά του προκάλεσαν επευφημίες από το ακροατήριο, με τον ίδιο να σημειώνει ότι δεν είναι στο χέρι του προεδρίου Μακρόν να κρίνει τη διάρκεια μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Αναφερόμενος στην επιλογή του Μισέλ Μπαρνιέ ως πρωθυπουργού από τον Εμμανουέλ Μακρόν, ο ντε Βιλπέν εξέφρασε τις αντιρρήσεις του, ειρωνευόμενος ότι το κόμμα του, οι Ρεπουμπλικανοί, «ήρθε τελευταίο στις εκλογές, αλλά σχηματίζει την κυβέρνηση». Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της ενδιαφέρουσας εκλογής που «δίνει ουσία στην ευαγγελική ρήση: οι πρώτοι θα είναι τελευταίοι και οι τελευταίοι, πρώτοι».

Ο ντε Βιλπέν είναι γνωστός για τη στάση του κατά του πολέμου στο Ιράκ το 2003 ως υπουργός Εξωτερικών και τώρα αναφέρεται στον «αόρατο πόλεμο στη Γάζα», επισημαίνοντας μια σιωπή γύρω από «το μεγαλύτερο ιστορικό σκάνδαλο» που δεν συζητείται πια. Τόνισε το δράμα της Γάζας, λέγοντας ότι «είναι το αόρατο του θανάτου, η σιωπή για τους νεκρούς στη Γάζα», και αναρωτήθηκε πώς πρέπει να θρηνήσουν αυτούς τους θανάτους που δεν υπάρχουν.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ, ο ντε Βιλπέν έκανε δυναμική επιστροφή στα Μέσα, δηλώνοντας ότι αισθάνθηκε έκπληξη για τη «φρίκη και τη βαρβαρότητα» της επίθεσης της Χαμάς, ωστόσο δεν εκπλήχθηκε από «το μίσος που έχει εκφραστεί» από τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία χαρακτήρισε «υπαίθρια φυλακή».

Πηγή: newsbomb.gr