Ο αντίκτυπος του κυκλώνα Μίλτον και η κλιματική κρίση σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Συνολάκη

Ο αντίκτυπος του κυκλώνα Μίλτον και η κλιματική κρίση σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Συνολάκη

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης, μίλησε στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «On Politics» σχετικά με τις καταστροφές που προκάλεσε ο κυκλώνας Μίλτον στη Φλόριντα. Τόνισε την προειδοποιητική σημασία για τις περιοχές που πλήττονται από μεγάλες καταιγίδες, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει η τεχνολογία που να μπορεί να διασφαλίσει ποιοι συγκεκριμένοι τομείς θα επηρεαστούν.

Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, οι κυκλώνες που σχηματίζονται στον Κόλπο του Μεξικού τροφοδοτούνται από την υψηλή θερμοκρασία του νερού, η οποία αυτή τη στιγμή μπορεί να φτάσει τους 30-32 βαθμούς Κελσίου. Αυτές οι συνθήκες παρέχουν τρομερή ενέργεια στους κυκλώνες, επιτρέποντας στους επιστήμονες να προβλέψουν την τροχιά και την έντασή τους όσο βρίσκονται στη θάλασσα. Ωστόσο, η αδυναμία πρόβλεψης αυξάνεται όταν ο κυκλώνας μετακινείται προς την ξηρά, οδηγώντας σε καταστροφικές βροχοπτώσεις και ανεμοστρόβιλους.

Η κλιματική κρίση, όπως είπε, έχει έντονη σχέση με την επιδείνωση αυτών των φαινομένων. Με την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, παρατηρείται μεγαλύτερη παραγωγή υδρατμών στην ατμόσφαιρα. Για κάθε βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 7% περισσότεροι υδρατμοί. Αυτό σημαίνει ότι, σε εκτενή μετεωρολογικά μέτωπα, όπως αυτό του κυκλώνα, προστίθεται ένας συνδυασμός αυξημένης έντασης και συχνότητας των καταιγίδων, καθιστώντας τις κλιματικές αλλαγές έναν σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την ένταση των φυσικών αυτών καταστροφών.

Πηγή: naftemporiki.gr