Ο Χέρμπερτ Κικλ ο Νικητής των Εκλογών και οι Πολιτικές Έντονες Αντιπαραθέσεις στην Αυστρία

Ο Χέρμπερτ Κικλ ο Νικητής των Εκλογών και οι Πολιτικές Έντονες Αντιπαραθέσεις στην Αυστρία

Είναι γνωστός για την επιθετική και προκλητική του στάση, καθώς και για τις φιλοναζιστικές του συμπάθειες, αλλά τελικά ο Χέρμπερτ Κικλ, ηγέτης του Κόμματος της Ελευθερίας (FPO), είναι ο νικητής των πρόσφατων εκλογών στην Αυστρία. Οι αντίπαλοί του, που τον θεωρούν αδιαμφισβήτητο εχθρό, αντιμετωπίζουν τώρα την πρόκληση να αρνηθούν τη συνεργασία μαζί του, κάτι που είχαν υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας. Ο Καγκελάριος Νεχάμερ, αρχηγός του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (OVP), δήλωσε πρόσφατα ότι δεν είναι δυνατό να σχηματισθεί κυβέρνηση με κάποιον που υιοθετεί θεωρίες συνωμοσίας, αναφερόμενος στις απόψεις του Κικλ για διάφορα θέματα, όπως η COVID-19 και η διεθνής πολιτική.

Η ρητορική του Κικλ σχετικά με την πανδημία και οι ακραίες απόψεις του έχουν συμβάλει στη ραγδαία ανόρθωση του κόμματός του σε μια χώρα που είχε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση και προτείνει εναλλακτικές λύσεις, όπως η χρήση της ιβερμεκτίνης για την COVID-19, ακολουθώντας τα βήματα του πρώην προεδρικού υποψηφίου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κικλ φέρει τη φήμη του “Καγκελάριου του Λαού”, αποκαλώντας τον εαυτό του έτσι, στην προσπάθειά του να ανακτήσει την υποστήριξη του κόσμου. Ο όρος αυτός χρησιμοποιούνταν ιστορικά για τον Αδόλφο Χίτλερ. Παρά την πίεση των πολιτικών του αντιπάλων, οι πολιτικές του FPO επικαλύπτονται σε αρκετές περιπτώσεις με τις θέσεις του ΟVP, κυρίως σε ζητήματα όπως η μεταναστευτική πολιτική και η φορολογία.

Ο πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, εξετάζει την κατάσταση και τις δημοσιογραφικές αναφορές που συνδέονται με τον Κικλ, αλλά η επιφυλακτικότητα του σχετικά με τη συνεργασία με τον ηγέτη του FPO είναι προφανής. Παρά την καθιερωμένη πρακτική, έχει δηλώσει ότι το σύνταγμα δεν τον υποχρεώνει να αναθέσει την εντολή στον νικητή των εκλογών.

Μία από τις προεκλογικές αφίσες του Κικλ απορρίφθηκε μάλιστα από τη γερμανική εφημερίδα BILD, χαρακτηρίζοντας την «πιο αηδιαστική» του εκστρατείας. Συνόδευε τη φράση “Στοπ στην τρέλα της ΕΕ”, με εικόνες που αποτυπώνουν πρόσφυγες, στρατιωτικά οχήματα και πολιτικές φιγούρες, και προκάλεσε αντιδράσεις από πολιτικούς και αναλυτές.

Το FPO υπό τον Κικλ έχει επίσης εκφράσει αντίθεση στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι αυτές παραβιάζουν την ουδετερότητα της Αυστρίας. Οι ενέργειες του κόμματος, οι οποίες συχνά στοχοποιούν Ευρωπαίους ηγέτες και πολιτικές, κατάφεραν να προσελκύσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας και να προκαλέσουν ανησυχία για την κατεύθυνση του πολιτικού σκηνικού στη χώρα.

Πηγή: naftemporiki.gr