Ο πόλεμος του captagon και οι επιπτώσεις του στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος του captagon και οι επιπτώσεις του στη Μέση Ανατολή

Έντονη αναταραχή σημειώνεται στα σύνορα Συρίας και Ιορδανίας, καθώς η περιοχή πλήττεται από έναν πόλεμο κατά του captagon, ενός ναρκωτικού το οποίο εμφανίζει ομοιότητες με την αμφεταμίνη και έχει εξαπλωθεί ευρέως. Το captagon δεν γνωρίζει κοινωνικές ή γεωγραφικές διακρίσεις, χρησιμοποιείται από οδηγούς ταξί, μαχητές εξτρεμιστικών οργανώσεων, φοιτητές και εφοριακούς, προσφέροντας εικονική ενέργεια και ευφορία, αλλά παράλληλα προκαλεί σοβαρές βλάβες στον οργανισμό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν ανησυχίες ότι το εμπόριο κεφάλαιων από το captagon υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, που είναι κρίσιμοι σύμμαχοι τους. Η Ιορδανία έχει αναπτύξει τον στρατό της στα σύνορα με τη Συρία για να ελέγξει την εισροή ναρκωτικών και όπλων. Υπηρεσίες διακίνησης ναρκωτικών αναφέρουν ότι η Συρία αποτελεί ένα βασικό κέντρο παραγωγής του ναρκωτικού, και λαθρέμποροι χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους, όπως η χρήση γυναικών και παιδιών για τη μεταφορά του.

Το Ινστιτούτο New Lines εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά captagon ανέρχεται περίπου σε 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια, με το καθεστώς Άσαντ να κερδίζει σημαντικά από τη διακίνηση του ναρκωτικού. Μεταξύ 2020 και 2022, υπολογίζεται ότι το καθεστώς έλαβε περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια από την παραγωγή captagon, την ώρα που η Συρία αρνείται κατηγορηματικά την εμπλοκή της στο εμπόριο ναρκωτικών.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, οι κατασχέσεις captagon στα σύνορα Ιορδανίας – Συρίας έχουν αυξηθεί δραματικά, συχνά σε συνδυασμό με την παράνομη διακίνηση όπλων. Υπάρχουν φόβοι ότι το λαθρεμπόριο ναρκωτικών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ροή όπλων από το Ιράν προς παλαιστινιακές ομάδες.

Επιπλέον, η ιστορία του captagon ξεκινά τη δεκαετία του 1960, όταν αρχικά κατασκευάστηκε στη Γερμανία προκειμένου να θεραπεύσει παθήσεις όπως η ναρκοληψία και η κατάθλιψη, αλλά απαγορεύτηκε το 1986. Με την έξαρση της κρίσης στη Συρία και τη διπλωματική αστάθεια στον Λίβανο, το εμπόριο captagon επεκτάθηκε, με σημαντική συμμετοχή της ιρακινής Χεζμπολάχ.

Η επίλεκτη στρατιωτική μονάδα της Συρίας, Τέταρτη Μεραρχία Τεθωρακισμένων, φέρει την ευθύνη για την παραγωγή και τη διανομή του captagon. Σύμφωνα με διάφορους αξιωματούχους, το καθεστώς Άσαντ έχει αποκτήσει εξάρτηση από το ναρκωτικό αυτό, το οποίο χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές του σε μία χώρα που παλεύει με τις συνέπειες της μακροχρόνιας κρίσης.

Πηγή: naftemporiki.gr