Ο πρώτος πρόεδρος της αριστεράς αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στη Σρι Λάνκα

Ο πρώτος πρόεδρος της αριστεράς αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στη Σρι Λάνκα

Ο Ανούρα Κουμάρα Ντισαναγιάκα είναι ο πρώτος πρόεδρος της αριστεράς στην ιστορία της Σρι Λάνκα και αναλαμβάνει τα προεδρικά του καθήκοντα σε μια δύσκολη εποχή, δύο χρόνια μετά την οικονομική κρίση που οδήγησε σε έντονες πολιτικές λιτότητας. Κατά την ορκωμοσία του, δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του λαού στην πολιτική τάξη, επισημαίνοντας την ανάγκη για στήριξη από όλους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών, ο Ντισαναγιάκα, γνωστός ως ADK, εξασφάλισε ποσοστό 42,3%, ενώ ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σατζίτ Πρεμαντάσα συγκέντρωσε 32,7% και ο απερχόμενος πρόεδρος Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε μόλις 17,2%. Ο νέος πρόεδρος αφιέρωσε ένα μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας στο να καταγγέλλει τις «διεφθαρμένες» ελίτ, κατηγορώντας τις για την οικονομική κατάρρευση του 2022.

Προτού καν επιβεβαιωθεί η νίκη του, είχε υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με το ΔΝΤ, η οποία είχε υπογραφεί το 2023 και περιλάμβανε αρωγή ύψους 2,9 δισ. δολαρίων. Καθώς η οικονομία της χώρας παραμένει εύθραυστη, ο Ντισαναγιάκα υποσχέθηκε επίσης τη μείωση των φόρων στα είδη πρώτης ανάγκης, απόφαση που προσδοκά να ανακουφίσει τον πληθυσμό από την αυξανόμενη απογοήτευση και οργή.

Ο Ανούρα Κουμάρα Ντισαναγιάκα, ηγέτης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου (JVP), έχει δηλώσει ότι δεν είναι «ταχυδακτυλουργός» και αναγνωρίζει την ανάγκη για συνεργασία και συμβουλές. Λίγο πριν από την ορκωμοσία, ο πρωθυπουργός Ντινές Γκουναουαρντένα υπέβαλε την παραίτησή του, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την ανασυγκρότηση της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Ντισαναγιάκα.

Η Σρι Λάνκα είχε βιώσει τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της το 2022, γεγονός που επιτάχυνε την πτώση του Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα και την άνοδο των διαδηλώσεων ενάντια στους αυξανόμενους φόρους και τις ελλείψεις. Στις επόμενες εκλογές, το κόμμα JVP του Ντισαναγιάκα διαθέτει μόνο τρεις βουλευτές στο κοινοβούλιο, ωστόσο οι προσδοκίες για την πολιτική του κατεύθυνση είναι μεγάλες.

«Η Ιστορία θα κρίνει τις προσπάθειές μου, αλλά μπορώ να δηλώσω με βεβαιότητα ότι έκανα το καλύτερο που μπορούσα για να σταθεροποιήσω τη χώρα», είπε ο Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε, αποδεχόμενος την ήττα του και συγχαίροντας τον νέο πρόεδρο.

Πηγή: naftemporiki.gr