Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ συναντά την Τζόρτζια Μελόνι στη Ρώμη για τη νέα μεταναστευτική πολιτική

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ συναντά την Τζόρτζια Μελόνι στη Ρώμη για τη νέα μεταναστευτική πολιτική

Στη διάρκεια της συνάντησης της Ιταλής πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στη Ρώμη, το μεταναστευτικό βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι σύμφωνα με το γραφείο της Μελόνι. Λίγο πριν από αυτή, η βρετανική κυβέρνηση γνωστοποίησε τη σύσταση μιας νέας υπηρεσίας, την Border Security Command, που θα είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση των συνόρων, μια κίνηση που αντανακλά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Στάρμερ.

Η Μελόνι έχει ήδη υπογράψει μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Αλβανία για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών. Αυτά τα κέντρα θα βρίσκονται στο λιμάνι Σενγκίν στη βόρεια Αλβανία και θα είναι σχεδιασμένα για να φιλοξενούν έως 3.000 μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία μέσω θαλάσσης. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της συμφωνίας, οι αιτούντες άσυλο που απορρίπτονται θα επιστρέφονται στη χώρα καταγωγής τους, ενώ αυτοί των οποίων το αίτημα γίνεται αποδεκτό θα μεταφέρονται στην Ιταλία.

Αντίστοιχα, από την αρχή του έτους, 46 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μάγχη με φθηνά και επικίνδυνα πλοία. Παρά τις προσπάθειες της βρετανικής και ιταλικής κυβέρνησης να ενισχύσουν τον έλεγχο των συνόρων, οι μετανάστες συνεχίζουν να επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι από τη Γαλλία προς τη Βρετανία. Την τελευταία εβδομάδα, οκτώ μετανάστες πνίγηκαν σε ναυάγιο, που προσθέτει αναστάτωση στις ήδη τεταμένες συνθήκες.

Ο Στάρμερ, ο οποίος έχει ακυρώσει το «σχέδιο Ρουάντα», εξέφρασε ενδιαφέρον για την προσέγγιση της Μελόνι και ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων σε θέματα μετανάστευσης είναι σημαντική. «Βρισκόμαστε στην αρχή, αλλά ενδιαφέρομαι για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η συμφωνία αυτή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η Μελόνι και η κυβέρνησή της, μάλιστα, έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία και με την Τυνησία, που στοχεύει στη μείωση των αφίξεων μεταναστών στην Ιταλία με την παροχή οικονομικής βοήθειας στο Τυνησιακό κράτος. Το καλοκαίρι, οι αφίξεις μεταναστών μέσω θαλάσσης έχουν μειωθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας.

Πηγή: newsbomb.gr