Οι συλλήψεις εφήβων στη Ρωσία για υποστήριξη ουκρανικών τρομοκρατικών οργανώσεων

Οι συλλήψεις εφήβων στη Ρωσία για υποστήριξη ουκρανικών τρομοκρατικών οργανώσεων

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη 39 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και εφήβων, σε 78 περιφέρειες της χώρας. Οι κατηγορίες αφορούν την υποστήριξη «ουκρανικών τρομοκρατικών οργανώσεων» και την υποκίνηση βίαιων πράξεων. Σύμφωνα με την FSB, οι συλληφθέντες είναι ηλικίας από 14 έως 34 ετών και οι 156 από αυτούς ήταν έφηβοι που συμμετείχαν σε διαδικτυακές κοινότητες.

Η υπηρεσία ασφαλείας υποστηρίζει ότι αυτοί οι νέοι προέβαιναν σε ενέργειες που συνδέονται με την προώθηση βίας εναντίον κρατικών αρχών και δασκάλων τους, προτρέποντας την εκτέλεση «ένοπλων επιθέσεων» σε εκπαιδευτικά ή θρησκευτικά ιδρύματα. Επίσης, η FSB ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών κατάσχεσε πυροβόλα όπλα, πυρομαχικά και υλικά που σχετίζονται με την κατασκευή εκρηκτικών, καθώς και προπαγανδιστικό υλικό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συλληφθέντες επικοινωνούσαν μέσω της εφαρμογής Discord με «ουκρανούς καθοδηγητές», οι οποίοι τους παρείχαν οδηγίες για τρομοκρατικές πράξεις και δολιοφθορές. Η ρωσική κυβέρνηση εντείνει τις συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται για υποστήριξη ή βοήθεια στην Ουκρανία, ειδικά μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου 2022, που είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική καταστολή κάθε διαφωνίας σε διάφορους τομείς της κοινωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα Kommersant, η εφαρμογή Discord αναμένεται να μπλοκαριστεί σύντομα στην Ρωσία λόγω κατηγοριών περί παραβάσεων της νομοθεσίας. Η ρυθμιστική αρχή ελέγχου τηλεπικοινωνιών (Roskomnadzor) έχει ζητήσει από την εταιρεία να αφαιρέσει περιεχόμενα που παραβιάζουν τους νόμους, όπως παιδική πορνογραφία και εκκλήσεις σε εξτρεμιστικές πράξεις.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν βίντεο από τις συλλήψεις, στα οποία οι αστυνομικοί οδηγούν τους συλληφθέντες προς τα οχήματα, με τον έναν από τους εφήβους να προχωράει με σκυμμένο το κεφάλι. Πηγή: naftemporiki.gr