Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Προειδοποιεί για το Μέλλον της Ευρώπης Μέσω Κλιματικής Κρίσης και Καινοτόμων Λύσεων

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Προειδοποιεί για το Μέλλον της Ευρώπης Μέσω Κλιματικής Κρίσης και Καινοτόμων Λύσεων

Στο φετινό συνέδριο DLD Nature στο Μόναχο, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μίλησε με έντονα προσωπικό τόνο για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη σε 25 χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Δημοσιοποιώντας τις ανησυχίες της, έκανε λόγο για πιθανή επιβολή δελτίου στην κατανάλωση νερού το 2050 και για έναν κόσμο γεμάτο ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες και ασθένειες.

Η φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η κλιματική κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική μείωση των αποθεμάτων νερού, με τις θερμοκρασίες στο Μόναχο να ξεπερνούν τους 35 βαθμούς. Ταυτόχρονα, φαντάστηκε τις Άλπεις να εμφανίζονται χωρίς τους παγετώνες τους. Υπογράμμισε την ανάγκη να ενθαρρυνθούν οι καινοτόμες τεχνολογίες και οι νέες ιδέες για να μπορέσει η ανθρωπότητα να προσαρμοστεί σε αυτές τις νέες συνθήκες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε τις πιστώσεις για τη φύση, καινοτόμες ιδέες που σκοπεύουν να ανταμείψουν τις τοπικές κοινότητες και τους αγρότες που προστατεύουν το περιβάλλον. Αυτή η προσέγγιση, σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, υποδεικνύει μια στροφή προς λιγότερες τιμωρίες και περισσότερα κίνητρα στον αγροτικό τομέα.

Προκλήσεις όμως παραμένουν όσον αφορά τη χρηματοδότηση αυτών των πρωτοβουλιών. Η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι απαιτούνται περισσότεροι δημόσιοι πόροι και κοινό ευρωπαϊκό χρέος, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα ανταγωνιστικότητας, ειδικά όταν οι τιμές ενέργειας είναι δραματικά υψηλότερες σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η αντίσταση από χώρες του Βορρά σε κοινούς δανεισμούς προσθέτει ένα ακόμη εμπόδιο στην υλοποίηση αυτών των στρατηγικών.

Η πρόεδρος επεσήμανε την πρόοδο που σημειώνει η Ευρώπη σχετικά με την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατατάσσοντας τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη καινοτόμων τεχνολογιών ως βασικούς παράγοντες στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Στην ομιλία της, κάλεσε όλες τις χώρες να αναθεωρήσουν τις σχέσεις τους με τη φύση και να προάγουν βιώσιμες πρακτικές, υπογραμμίζοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο ηθικό, αλλά και οικονομικό ζήτημα.

«Ο κόσμος θερμαίνεται με ανησυχητικό ρυθμό», τόνισε η φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να αλλάξουν τις παλιές συνήθειες, προκειμένου να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Πηγή: newsbomb.gr