Παγκόσμια Κάλεσμα για Προσωρινή Κατάπαυση Πυρός στον Λίβανο και το Ισραήλ

Παγκόσμια Κάλεσμα για Προσωρινή Κατάπαυση Πυρός στον Λίβανο και το Ισραήλ

Μετά από εντεινόμενη διπλωματική δραστηριότητα στον ΟΗΕ, 10 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν μέσω κοινής δήλωσης 21ήμερη κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, με στόχο την αποτροπή μιας ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή. Η δήλωση υπογράφεται από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την ΕΕ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Στην κοινή δήλωση τονίζεται: «Πρέπει να υπάρξει μια άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στη διπλωματία να προχωρήσει σε μια μόνιμη διευθέτηση». Η κατάσταση που επικρατεί από τις 8 Οκτωβρίου 2023 χαρακτηρίζεται απαράδεκτη και επικίνδυνη για μια ευρύτερη κλιμάκωση.

«Αυτό δεν εξυπηρετεί κανένα, ούτε τον λαό του Ισραήλ ούτε του Λιβάνου. Είναι κρίσιμη στιγμή για μια διπλωματική λύση που θα επιτρέψει στους αμάχους και των δύο πλευρών να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Η δήλωση επισημαίνει πως η διπλωματία δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της σε περιβάλλον συνεχούς κλιμάκωσης της σύγκρουσης και καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων Ισραήλ και Λιβάνου, να συμφωνήσουν στην προσωρινή κατάπαυση του πυρός χωρίς καθυστέρηση.

Επιπλέον, οι υπογράφοντες δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, βασισμένοι στις προεργασίες των προηγούμενων μηνών.

Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε και μια διακριτή δήλωση του προεδρίου που περιλαμβάνει τον Τζο Μπάιντεν και τον Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προτρέποντας για ευρεία αποδοχή της κοινής δήλωσης και υποστήριξη προς τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

«Η στιγμή είναι κατάλληλη για μια διευθέτηση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, που θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών και θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η πρόσφατη ανταλλαγή πυρών από τις 7 Οκτωβρίου, και ειδικά οι δύο τελευταίες εβδομάδες, κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια πολύ ευρύτερη σύγκρουση και να πλήξουν τους αμάχους», αναφέρουν οι δύο πρόεδροι, ζητώντας επίσης προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να δοθεί στην διπλωματική προσπάθεια η ευκαιρία να καταφέρει και να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση.

Πηγή: naftemporiki.gr