Πλημμύρες και φυσική καταστροφή στην Πολωνία προειδοποιούν τις αρχές για άμεση εκκένωση

Πλημμύρες και φυσική καταστροφή στην Πολωνία προειδοποιούν τις αρχές για άμεση εκκένωση

Η Πολωνία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση φυσικής καταστροφής από τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, καθώς πλήττεται από σοβαρές πλημμύρες, που επηρεάζουν και άλλες περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Ειδικότερα, οι αρμόδιες αρχές στη νοτιοδυτική Πολωνία έχουν στείλει επείγουσα προειδοποίηση στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης ενός ακόμη φράγματος εξαιτίας των αυξανόμενων υδάτων.

Στην πόλη Προύντνικ, διατυπώθηκε έκκληση μέσω βίντεο για άμεση εκκένωση του πληθυσμού, ο οποίος αριθμεί πάνω από 22.000 άτομα. Ένας τοπικός αξιωματούχος τόνισε τη σοβαρότητα της κατάστασης, προτρέποντας τους πολίτες να φύγουν πριν να είναι αργά.

Η κατάσταση είναι επιβαρυμένη και από τις ακραίες βροχοπτώσεις που έχει δεχτεί η Κεντρική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες. Στην Τσεχία, για παράδειγμα, η πόλη Τσέζενικ καταγράφηκε 435 χιλιοστά βροχής σε μόλις τρεις ημέρες, ένα ρεκόρ για την περιοχή.

Αναμένονται επιπλέον βροχοπτώσεις τις επόμενες μέρες, γεγονός που θα συνεχίσει να ανεβάζει τη στάθμη των ποταμών. Παρόλο που οι μετεωρολογικές προβλέψεις προαναγγέλλουν βελτίωση του καιρού από την Τρίτη με ξηρές συνθήκες, οι πλημμύρες ενδέχεται να επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο, καθώς η κατάσταση στις λεκάνες απορροής των ποταμών θα πάρει πολλές μέρες για να επανέλθει στην κανονικότητα.

Πηγή: newsbomb.gr