Πλημμύρες στην Πράγα Προκαλούν Ανησυχία καθώς Ακραίοι Καιρικοί Φαινόμενοι Πλήττουν την Τσεχία

Πλημμύρες στην Πράγα Προκαλούν Ανησυχία καθώς Ακραίοι Καιρικοί Φαινόμενοι Πλήττουν την Τσεχία

Οι αρχές της Πράγας τοποθετούν προστατευτικά για πλημμύρες στο ιστορικό κέντρο της πόλης, καθώς οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν τις περισσότερες περιοχές της Τσεχίας. Οι ισχυροί άνεμοι και οι βροχές αναμένονται κυρίως στα ανατολικά τμήματα της χώρας, με τις περιοχές αυτές να μπορεί να δεχτούν περισσότερο από το ένα τρίτο της ετήσιας βροχόπτωσης μέσα σε τέσσερις ημέρες.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι προετοιμαζόμαστε για δύσκολες ημέρες», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, τονίζοντας ότι οι καταρροές νερού σε ορισμένες περιοχές μπορεί να ξεπεράσουν τις πλημμύρες που καταγράφονται μία φορά σε 100 ή περισσότερα χρόνια. Δηλαδή, οι αρχές λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για προληπτική προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους.

Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας, οι αρχές που είναι υπεύθυνες για την υδροδότηση έχουν αρχίσει να αδειάζουν τους ταμιευτήρες σε φράγματα και ποταμούς γύρω από την Πράγα, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για την αναμενόμενη συσσώρευση υδάτων. Ο δήμαρχος της Πράγας, Μπόχουσλαβ Σβόμποντα, δήλωσε ότι τα ύδατα στην πόλη αναμένεται να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδό τους αύριο βράδυ και υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης για να μην επαναληφθεί η κατάσταση του 2002.

Σήμερα, η προειδοποίηση αυξημένου κινδύνου επεκτάθηκε και σε κεντρικές περιοχές, ενώ μεταφέρθηκαν ήδη κάποιες δραστηριότητες, όπως αγώνες ποδοσφαίρου και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σε άλλες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, όπως η νότια Γερμανία, η Αυστρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, προβλέπονται παρόμοιες καιρικές συνθήκες τις επόμενες ημέρες.

Η Πράγα, μια πόλη 1,3 εκατ. κατοίκων, έχει επενδύσει σημαντικά στην προστασία από τις πλημμύρες και σε άλλα μέτρα, με στόχο να αποφευχθεί η καταστροφή που υπήρξε το 2002. Θεωρείται ότι με τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόζονται αυτήν τη στιγμή, οι αρχές ελπίζουν να κρατήσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Ο ποταμός Μοράβα, που σχηματίζει τα σύνορα Τσεχίας-Σλοβακίας, είναι επίσης σε κίνδυνο υπερχείλισης, και η σλοβακική κυβέρνηση αναζητά χώρους για να διοχετεύσει ύδατα σε μη κατοικημένες περιοχές.

Πηγή: newsbomb.gr